Ove godine na sajmu učestvuje 66 izlagača iz BiH, regiona i šire.     Foto: AA

Međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) zvanično je otvoren danas u Sarajevu, a predstavit će bogat program uz učešće vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice.

Sajam se ove godine održava u hotelu "Hills" na Ilidži. Organizatori Sarajevo Halal Faira su Bosna Bank International (BBI) i Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH, a pokrovitelj je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, rekao je da je ovo prilika da istaknu bogatstvo i raznolikost halal industrije i značajnu ulogu sajma kao platforme za povezivanje i promociju halal proizvoda i usluga.

"Halal kao koncept koji je usklađen s islamskim principima promoviše kvalitet, danas privlači sve veći interes tržiša širom svijeta. Sarajevo halal sajam ima ključnu ulogu u jačanju svijesti o halal industriji u BiH. Halal industrija u BiH je najrazvijena u regionu Jugoistočne Evrope. Halal tržište je najuređenije u Evropi. U BiH je certificirano oko 7.000 proizvoda i njihov broj konstantno raste", istakao je Alihodžić.

Dodao je da je muslimanima obaveza da konzumiraju halal i zbog toga je to tržište u stalnom rastu.

Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma, rekao je da u svijetu koji je sve više međusobno povezan, halal industrija zauzima posebno mjesto, ne samo kao stub ekonomskog rasta, nego kao simbol jedinstva, raznolikosti i poštivanja vjerskih i kulturnih razlika.

"Danas smo se okupili kako bi proslavili izuzetan napredak industrije koja usklađuje poslovne prilike s principima zasnovanim na vjeri. Sarajevo sa svojom bogatom historijom i naslijeđem je grad koji je dom različitim kulturama, religijama i tradiciji. Sarajevo predstavlja duh inkluzivnosti i suživota koji i sama halal industrija nastoji njegovati", pojasnio je Selimović.

Kako je kazao, današnje okupljanje odražava sve veći globalni interes za halal industrijom koje se proširilo daleko iznad okvira svog nastanka.

"Halal industrija ima moć i snagu da premosti kulturne razlike", dodao je Selimović.

Zlatko Mijatović, ministar privrede u Kantonu Sarajevo, rekao je da je prethodnih dana Sarajevo žarište veoma važnih dešavanja međunarodnog karaktera.

"Na ovom sajmu učestvuju učesnici iz naše zemlje, ali i iz cijelog svijeta. Halal industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu. U prilog razvoju ove industrije ide i činjenica o porastu populacije islamske vjeroispovijesti, koja sada iznosi oko dvije milijarde ljudi na svijetu", dodao je Mijatović.

Sarajevo Halal Fair pruža dodatnu platformu za javno obrazovanje i podizanje svijesti o halalu, halal proizvođačima i proizvodima te halal tržištu.

U protekle dvije godine, zbog pandemije, Sarajevo halal sajam nije bio organizovan. Ove godine na sajmu učestvuje 66 izlagača iz BiH, regiona i šire.

Zbog povećanja potražnje za halal proizvodima i uslugama širom svijeta, halal tržište predstavlja priliku za razvoj i unapređenje poslovanja na domaćem i svjetskom nivou, navode organizatori.

TRT Balkan / agencije