Moguća politička blokada u Francuskoj     Foto: Reuters

Macronova centristička koalicija izgubila je desetine mjesta na izborima koji su francusku politiku ostavili fragmentiranom.

Premijerka koju je tek nedavno imenovao, Elisabeth Borne, rekla je da je situacija bez presedana.

“Ova situacija predstavlja rizik za našu zemlju, s obzirom na opasnosti s kojima se suočavamo na nacionalnom i međunarodnom nivou. Od sutra ćemo raditi na stvaranju radne većine”, rekla je ona, prenosi BBC.

Formirati radnu većinu sigurno će biti i više nego teško jer dvije druge najveće grupe u Skupštini nisu ni najmanje zainteresovane za saradnju. Ministar privrede Bruno Le Maire smatra da to nije nemoguće, ali je rekao da će za to trebati mnogo mašte.
Lider krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon zabilježio je popriličan uspjeh u okupljanju glavnih stranaka ljevice s komunistima i Zelenima u savez pod nazivom NUPES.

On je svojim glasačima rekao da je predsjednička stranka pretrpjela potpuni poraz i da je svaka mogućnost sada u njihovim rukama.

U međuvremenu, Marine Le Pen i njena krajnje desna stranka National Rally također su imale razloga za slavlje nakon što su osvojili 89 mjesta, što znači da će moći formirati zastupničku grupu.

“Narod je ovo odlučio. Macronova avantura je gotova i on je poslan u manjinsku vladu”, rekla je ona.

FENA