Birači su na ovogodišnjim predsjedničkim izborima izabrali Natašu Pirc Musar za predsjednicu Republike Slovenije.      Foto: AA

Nova predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar preuzela je predsjedničke dužnosti od sada bivšeg predsjednika Boruta Pahora u Predsjedničkoj palači u Ljubljani, dan nakon što je položila zakletvu u Državnom zboru (parlamentu).

Primopredaja se odvija u skladu s unaprijed definisanim pravilima protokola. Počela je prijemom uz vojne počasti po dolasku predsjednice. Uslijedio je pozdrav aktuelnog predsjednika Boruta Pahora i njegove partnerice Tanje Pečar.

U nastavku će se Nataša Pirc Musar i Borut Pahor sastati na razgovoru jedan na jedan, a on će se uz vojne počasti oprostiti nakon deset godina na mjestu predsjednika Republike. Nakon toga slijedi odlazak novoizabrane predsjednice Pirc Musar i njenog supruga Aleša Musara u Predsjedničku palaču.

Birači su na ovogodišnjim predsjedničkim izborima izabrali Natašu Pirc Musar za predsjednicu Republike Slovenije.

Nakon oktobarskih izbora, sa 26,88 posto podrške prošla je u drugi krug kao drugoplasirana, iza svog protukandidata Anžeta Logara, koji je dobio 33,95 posto glasova.

Zatim je 13. novembra u drugom krugu slavila sa 53,89 posto podrške, uz 53,6 posto izlaznosti birača.

TRT Balkan / agencije