"EU nastoji približiti Zapadni Balkan bloku, te pripremiti teren za pristupanje i donijeti konkretne pogodnosti tamošnjim građanima već tokom procesa proširenja", navode iz Vijeća.      Foto: Reuters

Lideri zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana sastaće se u srijedu u Briselu, godinu dana nakon sastanka na vrhu koji je u decembru 2022. održan u Tirani.

"Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU, kao i potreba za postojanim i ireverzibilnim napretkom partnera u pogledu reformi, utemeljenom na vrijednostima i načelima EU", navode iz Evropskog vijeća.

Glavne teme razgovora, kako se navodi, biće produbljivanje političkog angažmana i angažmana u pogledu politika sa Zapadnim Balkanom i približavanje partnera sa Zapadnog Balkana EU, te pospješivanje postupne integracije.

"EU nastoji približiti Zapadni Balkan bloku, te pripremiti teren za pristupanje i donijeti konkretne pogodnosti tamošnjim građanima već tokom procesa proširenja", navode iz Vijeća.

Također će se razgovarati o izgradnji ekonomskih temelja za budućnost i ublažavanje učinaka rata Rusije protiv Ukrajine.

"Kako bi se ublažio učinak agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine, EU je odlučan u namjeri da dodatno intenzivira svoj politički angažman s regijom Zapadnog Balkana, uz pomoć koju je već pružio. EU će nastaviti podupirati partnere sa Zapadnog Balkana u borbi protiv negativnih učinaka na njihove ekonomije i društva", navode iz Brisela.

Lideri će također razgovarati o jačanju sigurnosti i izgradnji otpornosti.

"Sastanak na vrhu pružiće priliku za raspravu o koordinisanim djelovanjima povezanima sa sigurnosnim pitanjima, koja su postala još važnija u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. To uključuje borbu protiv inozemnih manipulacija informacijama i poboljšanje kolektivne kibernetičke sigurnosti", dodaje se.

Sastanak na vrhu održava se u okviru provedbe Strateškog programa Evropskog vijeća za period 2019-2024.

Posljednji sastanak na vrhu lidera EU i zapadnog Balkana održan je u Tirani u decembru 2022. Bio je to prvi sastanak na vrhu koji je održan u regiji Zapadnog Balkana.

TRT Balkan / agencije