Lajčak je naveo da svaka loša odluka pogoršava život Srba sa severa Kosova, a dobra poboljšava.      Foto: Reuters

Evropski izaslanik Miroslav Lajčak je izjavio da je sastanak sa predstavnicima Srba bio jako važan, jer su Srbi sa severa Kosova u centru odluka koje se donose.
Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Garbiel Escobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastali su se danas u Severnoj Mitrovici sa predsednicima Srpske liste.
Sastanku sa izaslanicima prisustvovali su predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom.
Lajčak je nakon dvosatnog razgovora izjavio da je sastanak sa predstavnicima Srba bio jako važan, jer su Srbi sa severa Kosova u centru odluka koje se donose. Naveo je da svaka loša odluka pogoršava njihov život, a dobra poboljšava.
“Veoma snažna poruka međunarodne zajednice je da ne možemo 31. avgusta biti u istoj situaciji kao što smo bili 31. jula. Zato smo tražili i dobili to odlaganje, zato smo organizovali sastanak u Briselu prošle nedelje, zato smo tu danas da se ljudi ne plaše za svoj život i radimo sve da ne bude barikada”, kazao je Lajčak.
Izrazio je nadu da će se premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksanadar Vučić jako brzo ponovo sastati u Briselu.
Lajčak je istakao da ima mnogo špekulacija oko ovog procesa i da zato ne želi da komentariše navode nekih kosovskih medija da su on i Escobar tražili od Kurtija da odloži primenu mera za tri meseca. Lajčak je kazao da se njihova misija nastavlja, jer odlaze u Beograd, gde će razgovarati sa Vučićem “kako bi videli da li su uspeli”.
Escobar i Lajčak su se u sredu u Prištini odvojeno sastali s Kurtijem, kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i sa liderima opozicionih partija u pokušaju da se pronađe rešenje kako ne bi došlo do ponovnog dizanja tenzija.
Escobar je u kratkoj izjavi medijima nakon sastanka sa Kurtijem rekao da očekuje da će Kosovo i Srbija imati konkretan predlog za rešavanje pitanja srbijanskih registarskih tablica i dokumenata, dok je Lajčak kazao da je cilj EU-a i SAD-a da spreče nove tenzije.
Međunarodna zajednica posreduje kako se ne bi desile tenzije od 31. jula, kada su lokalni Srbi blokirali puteve na severu Kosova zbog mera Vlade Kosova da uvede reciprocitet na dokumenta iz Srbije i preregistraciju srbijanskih tablica sa oznakama gradova Kosova koje izdaje Srbija na RKS tablice. Putevi su odblokirani kada je Vlada Kosova primenu odluke odgodila za 1. septembar.

TRT Balkan / agencije