Podsetila je da je Belgija bila jedna od prvih država koje su priznale kosovsku nezavisnost 2008, te ocenila da je saradnja u mnogim oblastima poslednjih godina još više ojačala.     Foto: AA

Ministarka spoljnih poslova, evropskih pitanja i spoljne trgovine i saveznih institucija kulture u Kraljevini Belgiji Hadja Lahbib izjavila je danas u Prištini da se zahteva deeskalacija situacije i nova posvećenost procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Nakon sastanka sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervallom, Lahbib je kazala da je glavna tema razgovora bio dijalog između Kosova i Srbije. Ocenila je da je bilo dosta napretka u normalizaciji odnosa, ali da su tenzije i dalje visoke.

“Samo dijalogom možemo doći do rešenja prihvatljivog za sve, za sve naše narode. Odgovor koji tražimo je deeskalacija i nova posvećenost procesu normalizacije odnosa. To je jedini način za dugoročni mir koji bi obema stranama obezbedio budućnost u Evropskoj uniji”, kazala je Lahbib.

Podsetila je da je Belgija bila jedna od prvih država koje su priznale kosovsku nezavisnost 2008, te ocenila da je saradnja u mnogim oblastima poslednjih godina još više ojačala.

Kosovska ministarka Grvala je ponovila posvećenost Kosova evroatlantskom putu, imajući u vidu da će od januara naredne godine Belgija predsedavati Evropskom unijom.

Gervalla je izrazila nadu da će Evropska unija biti jasnija i glasnija u vezi opasnosti koje ugrožavaju zajedničku bezbednosti i mir.

“Razgovarali smo o bezbedonosnim i geopolitičkim izazovima, kao i o našem regionu. Ne suočava se samo Kosovo sa izazovima zbog veoma agresivnog ponašava suseda, nego i Evropa u celini i ceo zapadni svet suočava se sa ratovima, rizicima, pretnjama, koje samo ujedinjeni možemo prebroditi”, rekla je Gervalla.

Zahvalila se ministarki na posvećenosti Belgije da pomogne Kosovu na njegovom putu izgradnje državnosti, te na iskrenom i snažnom partnerstvu koje povezuje dve zemlje.

Belgijsku ministarku će primiti još i premijer Albin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

TRT Balkan / agencije