Kosovski premijer je kazao da još uvek nije prihvatio nacrt statuta Zajednice, koji je predstavilo pet američko-evropskih izaslanika.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u Skupštini Kosova da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom predložen od pet izaslanika prekida tradiciju nepriznavanja Kosova, te da to nije Zajednica kakva je bila predviđena sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Kurti je tokom izveštavanja Skupštine, na zahtev opozicionih poslanika, kazao da je nacrt statuta usklađen sa kosovskim ustavom, te da prekida nepriznavanje granica Kosova od strane Srba. Istakao je da Srbi neće imati autonomiju van zakona i ustava Kosova i da neće biti odluka bez saglasnosti kosovskih Ministarstava.

Premijer Kurti je kazao da je tokom sastanka koji je u Briselu 26. oktobra imao sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i EU, jasno rekao da nacrt statuta za formiranje Zajednice ne bi bio isti da ga je on sam napisao.

Kako je kazao, na tom razgovaru je naglašen ne samo politički prioritet za normalizaciju odnosa sa Srbijom, nego i geopolitička urgentnost, obzirom na rat Izraela i Hamasa, te rata u Ukrajini kome se ne vidi kraj.

“U tom momentu ja sam otvoreno rekao da ako je tako urgentno uzmimo Osnovni sporazum i Aneks primene, iz Brisela i Ohrida, te ovaj nacrt statuta za kojima sam je prehodno poslao jednu stranicu sa svojim kapitalnim napomenama izalasniku Lajčaku i samo kao paket sa sva tri dokumenta, ovim redosledom i uz naš zahtev za dobijanje statusa kandidata i uz NATO Program za mir, potpišimo večeras”, kazao je Kurti.

Međutim, kako je dalje naveo, lideri su se potom sastali sa predsednikom Srbije koji je odbio da potpis dogovor i čak je izjavio da ne priznaje teritorijalni integritet Kosova.

Kosovski premijer je kazao da još uvek nije prihvatio nacrt statuta, koji je predstavilo pet američko-evropskih izaslanika tokom posete Prištini 21. oktobra.

"Ja taj nacrt nisam prihvatio, nisam još uvek prihvatio. Nikakvo prihvatanje ne dolazi u obzir, bez da ga vi vidite. Da prihvatiš znači da se slažeš i preuzmeš obaveze za njegovu primenu. Ono što sam ja ponudio je da potpišem, što za posledicu ima prihvatanje", kazao je Kurti.

Kurti je rekao da ne može pričati o detaljima statuta jer je tako traženo od njega, ali da može govoriti iz političkog ugla.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi izjavio je da ne zna da li da plače ili da se smeje, kada čuje da Kurti za govornicom brani dobar predlog za Zajednicu. Krasniqi je kazao da je Kosovo izgubilo deset godina zbog Kurtijevog protivljenja Zajednici, podsetivši na suzavce i nasilne proteste "Samoopredeljenja".

“Nismo te zvali da te proglasimo ni izdajnikom, ni špijunom, ni prevarantom, nismo te zvali da etiketiramo, ti si taj čovek koji si celu karijeru tako izgradio. Zvali smo te da diskutujemo o odluci koju si ti prihvatio i koja može da promeni putanju budućnosti građana Republike Kosovo i naše države. Osnovni razlog je transparentnost gospodine, transparentnost”, kazao je Krasniqi.

On je istakao da je opozicija stalno upozoravala premijera da treba da se koordiniše sa zapadnim saveznicima i da je dobro što je prihvatio, ali je naglasio da smatra da je pogrešio što je tražio da dokument potpiše i Srbija.

Lider PDK-a je tražio da Kurti kaže šta je prihvatio, kako će se Zajednica zvati, kakvi će biti organi Zajednice, kakve će imati simbole, da li će imati prava da predlažu zakone i da li Ustavni sud Kosova može da obori njihove odluke. Ocenio je da je Srbija de facto već priznala Kosovo, jer postoji sporazum o Integrisanom upravljanju granicama, te je poručio da Kosovu treba de jure priznanje od Srbije.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku rekao je da je teško razumeti premijera Kurtija i njegovu izjavu da je izrazio spremnost da potpiše predloženi nacrt statuta, ali da ga nije prihvatio. On je optužio Kurtija za prevaru i lažno predstavljanje pitanja Zajednice.

Ustavni sud Kosova je ustanovio da principi Zajednice opština sa srpskom dogovoreni 2015. nisu u skladu sa Ustavom i kosovske vlasti je do danas nisu formirale.

TRT Balkan / agencije