Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti će tokom boravka u glavnom gradu Grčke imati i bilateralne sastanke.           Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti učestvovao je danas u Atini na panelu u organizaciji The Economista na temu „Produbljivanje solidarnosti: Kako Evropa može da izađe jača iz aktuelnih geopolitičkih previranja?“.

Kurti je u govoru istakao da sadašnji trenutak zahteva nepokolebljivu podršku demokratiji i njenim braniocima. Dodao je da je „demokratija za nas konkretna realnost, ali i pretnje autokratija, pre svega Srbije, očigledno potpomognute savezništvom sa Putinom“.

Kurti je kazao da je ponosan na napredak Kosova, bilo da se radi o ekonomskom rastu, slobodi štampe, ulaganju u održivu energiju ili transformativnim reformama u socijalnoj zaštiti. Dodao je da se njegova Vlada nije tražila investicije po cenu svojih principa, nego je ojačala ekonomski razvoj borbom protiv korupcije i negovanjem partnerstava sa evropskim i američkim kompanijama, kao i sa kompanijama drugih zapadnih saveznika.

“Isto važi i za naše bezbednosne potrebe”, kazao je Kurti.

Istakao je da je severni deo Kosova iskorišćen kao centar za trgovinu drogom, šverc oružja i rudarenje kriptovaluta.

“Pre mesec dana, 24. septembra agresija koju smo videli kulminirala je kada su naoružane paravojne jedinice koje su bile obučene u zvaničnim vojnim bazama u Srbiji ušle u moju zemlju i otvorile vatru na policiju, ubivši jednog našeg policajca. Istovremeno, Srbija se angažovala u, kako su SAD opisale, vojnom gomilanju „bez presedana“ duž naše granice”, rekao je Kurti.

Dalje je istakao da značajna količina dokaza ukazuje na umešanost i planiranje veće invazije od strane same države Srbije, “jer nijedna grupa civila nije mogla da sakupi takvo oružje i da ga prenese preko granica bez, bar, prećutne podrške vlade".

Poručio je da trenutno nije vreme za sedenje zato što pretnja koju Evropi predstavljaju autoritarne zemlje nije samo ideološka. Kazao je da Srbija “nastavlja sa jačanjem vojske, čak i dobijajući zalihe iz novih izvora, uključujući nedavnu pošiljku iz Kine”.

Naveo je da na Zapadnom Balkanu postoje praznine koje su dodatno proširene dugotrajnim i dvosmislenim procesima vezanim za integraciju u EU.

“Imajući u vidu događaje u protekloj godini, mora se eksplicitno navesti da je pozicioniranje između Brisela i Moskve efektivno jednako stajanju na strani Moskve, dok se zloupotrebljava evropska velikodušnost i pomoć za unapređenje agende zauzimanja države. Ovo služi kao odličan primer jaza sa kojim se moramo aktivno boriti”, rekao je Kurti.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti će tokom boravka u glavnom gradu Grčke imati i bilateralne sastanke.

TRT Balkan / agencije