Premijer je u uvodnom izlaganju na početku sednice Vlade Kosova rekao da su srbijanske vlasti juče zadržale deset kosovskih policajaca na različitim graničnim prelazima između Kosova i Srbije, na Merdaru, Beloj zemlji i Jarinju, kao i na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske, od kojih su petorica sinoć puštena.         Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da su srbijanske vlasti danas oslobodile četvoricu kosovskih policajaca, koje su juče priveli, dok je zamenik direktora Kosovske policije (KP) Dejan Janković i dalje u pritvoru.

U toku sednice Vlade Kosova Kurti je dobio informaciju da je u pritvoru ostao jedino zamenik direktora Janković, koji je juče nakon pritvaranja prebačen u Rašku na ispitivanje.

“Prema poslednjim informacijama, obavešteni smo da su svi uhapšeni policajci koje sam pomenuo u svom uvodnom govoru već pušteni, osim zamenika direktora Kosovske policije Dejana Jankovića. Dakle, on i dalje ostaje u zatvoru u Srbiji”, rekao je Kurti.

Premijer je u uvodnom izlaganju na početku sednice Vlade Kosova rekao da su srbijanske vlasti juče zadržale deset kosovskih policajaca na različitim graničnim prelazima između Kosova i Srbije, na Merdaru, Beloj zemlji i Jarinju, kao i na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske, od kojih su petorica sinoć puštena.

Kosovski premijer je kazao da je Srbija juče i po 20 sati na graničnim prelazima zadržavala stotine kosovskih građana iz osvete, posle pobede Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je većinom glasova odobren izveštaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Kurti je kazao da je hapšenja kosovskih građana najavio još u subotu predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, koju je održao povodom godišnjice srbijanske specijalne vojne jedinice “Kobre“.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da su četvorica kosovskih policajaca privedena u sredu prilikom kontrole na granici, te da je jedan od njih, zamenik direktora KP-a zadržan i određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Iz MUP-a Srbije navode da je zadržan u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera u pogledu bezbednosti Republike Srbije. Ostala lica su, nakon utvrđenih bezbednosnih provera, puštena. Kako se dodaje, oni su privedeni prilikom kontrole na prelazima, zbog bezbednosnih provera.

TRT Balkan / agencije