KFOR istražuje incident koji se dogodio kod Zubinog Potoka.     Foto: AA

Nužno je vratiti slobodu kretanja i ukloniti barikade s puteva, zaključeno je na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija s komandantom NATO-ovih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR), generalmajorom Angelom Michelom Ristucciem i šefom EULEX-a Larsom Gunnarom Wigemarkom.

Na sastanku u premijerovom kabinetu, kome su prisustvovali i zamjenik premijera zadužen za dijalog Besnik Bislimi i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, razgovarano je o bliskoj saradnji Vlade Kosova, KFOR-a i Misije EULEX u okviru mandata koje imaju, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kako je navedeno, na sastanku je bilo riječi i o djelovanju “kriminalnih struktura na sjeveru Kosova koje ozbiljno utječu na sigurnost u zemlji”.

“Zajednički zaključak s ovog sastanka je da treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne bude barikada”, ističe se u saopštenju.

Tokom sastanka dogovoren je “nastavak bliske međuinstitucionalne saradnje i koordinacije djelovanja, u službi mira i bezbjednosti svih građana Kosova, što je zajednički cilj i prioritet institucija Kosova, KFOR-a i EULEX-a”.

Istaknut je dokazani profesionalizam, razboritost i hrabrost Policije Kosova u održavanju sigurnosti i javnog reda na cjelokupnoj teritoriji Kosova.

KFOR istražuje incident koji se dogodio kod Zubinog Potoka

Iz Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopšteno je da se istražuje incident od 25. decembra s indirektnom vatrom kod Zubinog Potoka, u neposrednoj blizini patrole NATO - KFOR.

“U incidentu su učestvovale nepoznate naoružane osobe. Povrijeđenih i materijalne štete nije bilo i radi se na rasvjetljavanju svih činjenica”, saopšteno je.

Istaknuto je da je, pošto su planirani sastanci svih strana, važno da svi uključeni izbjegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje bi mogle da izazovu tenzije i eskaliraju situaciju.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla naveo da se igre predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih “zločinačkih instrumenata” nastavljaju.

“Oni su prvobitno izjavili da je u Zubinom Potoku došlo do oružanih sukoba koje je pokrenula Kosovska policija i njene specijalne jedinice. Međutim, kada su shvatili da su kriminalne bande koje on podržava napale KFOR, onda žele da demantuju sve napade”, napisao je Svecla na Facebooku.

Lokalni Srbi već dve sedmice teškom mašinerijom blokiraju puteve na sjeveru Kosova, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova. Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Slađan Trajković, još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, koji je optužen za terorističke akte. Obojici je određen pritvor d 30 dana.

Kosovska policija je 10. decembra, kada su postavljene barikade na putevima, zatvorila za kretanja ljudi i robe dva granična prelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak.

EULEX osudio napad na ekipu kosovske televizije kod Zubinog Potoka

Udruženje novinara Kosova (UNK) saopštilo je da se dogodio još jedan ozbiljan napad na novinare koji izveštavaju sa sjevera Kosova, kada su maskirane osobe napale ekipu kosovske televizije u Zubinom Potoku.

Kako je navedeno, ekipu TV Klan Kosova koju čine novinari Qendresa Bellagoshi i Drin Demiri, kamerman Agon Bejtullahu i vozač Elsad Sinani napadnuti su danas u selu Zupče, kod Zubinog Potoka.

“Novinarki Bellagoshi i vozaču Sinaniju ukazana je ljekarska pomoć, nakon što su ih u lice pogodile krhotine automobilskog stakla, koje je razbijeno kamenicama. Demiri i Bejtullahu su nepovrijeđeni”, ističu iz UNK-a i dodaju da je o ovom slučaju obaviještena Kosovska policija.

Udruženje novinara Kosova traži od KFOR-a i Misije Evropske unije na Kosovu (EULEX) da ulože dodatne napore u garantovanju fizičke bezbjednosti novinara, koji su i dalje meta napada koje organizuju grupe maskiranih ljudi.

Iz EULEX-a su najoštrije osudili današnji napad na ekipu TV Klan Kosova u Zubinom Potoku i poželjeli im brz oporavak.

“Ovaj i prethodni incidenti koji utječu na rad medija su neprihvatljivi. Mediji imaju svako pravo da izvještavaju. Njihova sigurnost ne smije biti ugrožena”, naglasili su iz EULEX-a na Twitteru.

TRT Balkan / agencije