Tri dana zvaničnici i građani obilaze Memorijalni centar u Prekazu, a manifestacija se završava paljenjem vatri.    Foto: AA

Pod patronatom premijera Kosova Albina Kurtija održana je Komemorativna akademija povodom 25. godišnjice Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova.

Akademija je počela intoniranjem himni Kosova i Albanije, te minutom šutnje za sve pale za oslobođenje Kosova.

Na akadamiji su bili prisutni premijer Kurti, ministri vladinog kabineta, članovi porodice komandanta Adema Jasharija, oficiri Kosovskih bezbedonosnih snaga, porodice palih boraca, diplomate i drugi gosti.

Kurti je govoreći o herojstvu i žrtvi porodice Jashari, kazao da je njihova pogibija označila masovnu mobilizaciju dobrovoljaca u redove Oslobodilačke vojske Kosova, što je dovelo do oslobođenja Kosova od Srbije u junu 1999. godine.

Kurti je istakao da je otpor porodice Jashari u Prekazu, 5, 6. i 7. marta 1998. godine, bio vrhunac drame u nastojanju albanskog naroda da oslobodi Kosovo od okupacije Srbije.

“Na sceni moderne istorije Kosova komandant Adem Jashari ne samo da je imao ključnu ulogu, već je bio i autor i akter te slavne ratne predstave, koja je donela slobodu Kosovu. Do Epopeje 5, 6. i 7. marta 1998. došlo je nakon što se Adem Jashari ceo život pripremao i trenirao, pisao i igrao sopstvenu ulogu u istoriji", kazao je Kurti i dodao da je Adem Jashari svojom dubokom svešću o potrebi borbe za slobodu Kosova, dao najplemenitiji primer.

U ime porodice komandanta Adema Jasharija govorio je njegov bratanac Bekim Jashari koji je rekao da Epopeja OVK-a podseća na slavnu borbu mnogih generacija albanskog naroda koje se nisu štedele za slobodu i nezavisnost Kosova.

Istakao je da je vekovna žrtva, borba i prolivena krv osnova demokratskog Kosova.

U drugom delu akademije izveden je kulturno umetnički program.

“Epopeja OVK” je manifestacija koja se tradicionalno održava 5, 6. i 7. marta u znak sećanja na komandanta Adema Jasharija i 55 članova njegove porodice, koji su tih dana 1998. ubijeni u napadu srpskih specijalnih policijskih jedinica. Takođe, tradicionalno ova tri dana zvaničnici i građani obilaze Memorijalni centar u Prekazu, a manifestacija se završava paljenjem vatri.

TRT Balkan / agencije