"Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma", naveo je premijer Kurti.     Foto: Reuters

Premijer Kosova Albin Kurti reagovao je na neprijavljivanje Srpske liste za učešće na lokalnim izborima u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, optuživši Beograd za mešanje u unutrašnje stvari njegove zemlje.

Kurti je na društvenoj mreži Twitter objavio da je Srpska lista odbila da učestvuje na lokalnim aprilskim izborima u četiri opštine na severu Kosova.

"Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma", naveo je premijer Kurti.

Rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata koji žele da učestvuju na vanrednim izborima za predsednike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati 23. aprila 2023, istekao je juče.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da tokom dvonedeljnog roka za prijavu, nije primila nijednu prijavu od nijednog novog političkog subjekta, tako da ostaju prijave samo onih subjekata koji su prijavljeni krajem prošle godine.

"Od 9. do 13. marta 2023. godine politički subjekti i kandidati koji su potvrđeni u novembru i decembru 2022. godine, za učešće na izborima koji su bili zakazani za 18. i 25. decembar 2022. godine, potvrdili su prethodno potvrđivanje i nisu morali da podnose prijavu od početka, s izuzetkom uputstava datih od Kancelarije za registraciju, potvrđivanje i finansijsku kontrolu političkih subjekata", navedeno je iz CIK-a.

Opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica i dalje su bez gradonačelnika, koji su 5. novembra prošle godine podneli ostavke zbog odluke kosovske Vlade o obaveznoj preregistaraciji sa starih srpskih na RKS tablice.

Gradonačelnici i odbornici iz Srpske liste su tada kao uslov za povratak u kosovske institucije naveli povlačenje odluke o preregistraciji vozila, ali i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Srbi sa severa su tada napustili i policiju i pravosuđe. Vanredne izbore u opštinama na severu Kosova, prvobitno zakazane za 18. decembar, odnosno 25. decembar prošle godine, predsednica Kosova Vjosa Osmani odložila je za april zbog loše bezbedonosne situacije na severu i napada na službenike Centralne izborne komisije.

TRT Balkan / agencije