Kurti je zrazio nadu da će Centralnoj banci Kosova stići odgovor od Narodne banke Srbije na pismo koje joj uputila.         Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da nisu ugroženi odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nakon izjave Jamesa O'Briena da SAD možda neće tretirati Kosovo kao partnera, ako donosi odluke bez konsultacija sa Vašingtonom.

Kurti je kazao da Republika Kosovo nema značajnijeg partnera, saveznika i prijatelja od Sjedinjenih Država. Dodao je da on kao premijer zemlje na taj način posmatra i sarađuje sa SAD-om.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je doneta krajem decembru prošle godine, stupila je na snagu 1. februara ove godine, ali međunarodni partneri su za tu odluku saznali iz medija, kada je sredinom januara objavljena od strane CBK-a.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju James O'Brien izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da Kosovo treba odmah da suspenduje odluku Centralne banke o isključivanju srpskog dinara iz platnog prometa i da treba da radi na pronalaženju rešenja za ovaj problem. Ocenio je da je Centralna banka Kosova pre primene odluke morala da ponudi alternative, u saradnji sa pogođenim zajednicama i sa susedima na koje ta odluka utiče, kao i sa Evropskom unijom i sa SAD-om.

Kosovski premijer je kazao da je Centralna banka predstavila plan u 10 tačaka u vezi primene Uredbe o evru, kao jedinoj valuti u upotrebi na Kosovu. Naglasio je da taj radni plan za primenu uredbe nije predvideo nikakve kaznene mere.

“Bez kaznenih mera i bez incidenata trebamo se kretati napred. Ustavnost i zakonodavstvo su naš prioritet, ali istovremeno vodimo računa i o miru i sigurnosti, o blagostanju srpske zajednice”, kazao je Kurti u obraćanju novinarima tokom posete Regionalnoj bolnici u Prizrenu.

Kurti je zrazio nadu da će Centralnoj banci Kosova stići odgovor od Narodne banke Srbije na pismo koje joj uputila.

“Radi se samo o dinaru kao platnom sredstvu, a ne o dinaru kao valuti koju građani mogu posedovati. Ne želimo nikoga da kažnjavamo, ali ćemo sprovesti ovu tranziciju kako bi se legalizovala i formalizovala svaka transakcija. Kao što je poznato na severu zemlje postoje četiri ogranka komercijalnih banaka i razmena je moguća”, istakao je Kurti.

Nakon brojnih reakcija međunarodne zajednice, srpske zajednice na Kosovu i Srbije, Centralna banka Kosova je 12. februara, objavila da u okviru svojih akcija za lakše sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama, obaveštava javnost da je već preduzela i preduzima dodatne mere u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije u roku od tri meseca.

TRT Balkan / agencije