Sindikati zahtevaju da Vlada isplaćuje zaposlenima po 100 evra mesečno na postojeću zaradu do usvajanja Zakona o platama.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla predstavili su Vladi nacrt Zakona o platama i Zakona o javnim službenicima.

Kurti i Svecla su na konferenciji za medije nakon sednice Vlade rekli da su oba zakona neophodna za duboku reformu u javnoj administraciji Kosova, te da će se njima obezbediti jednakost i pravda za sve.

“Za službenike će biti uspostavljena ravnopravnost na principima zakonitosti, transparentnosti i predvidljivosti. Za sve one koji razmatraju ova dva predloga zakona, ovo je temeljna reforma sistema plata u javnom sektoru i reforma za modernizaciju javne uprave, od koje će građani imati koristi od usluga, a službenik od dostojanstvenog i poštenog tretmana“, naglasio je Kurti.

Svecla je rekao da je ceo proces izrade ova dva nacrta zakona vođen principima zakonitosti, transparentnosti, predvidljivosti, jednakosti i nediskriminacije.

“Želeo bih da istaknem da po prvi put imamo nacrt zakona koji reguliše sektor plata u javnom sektoru“, naglasio je Svecla.

Dodao je da je u izradi nacrta Zakona o platama radna grupa imala mnogo izazova, jer je sistem na kome se do sada radilo, kako je rekao, izgrađen na osnovu nestabilnosti, s velikim razlikama u platama, praksom beneficija i privilegija na neravnopravan način.

Što se tiče izrade nacrta Zakona o javnim službenicima, Svecla je kazao da se tim zakonom rešava niz problema u primeni s kojima se administracija stalno suočava. Oba nacrta zakona od sutra će biti u javnoj raspravi.

Zbog neusvajanja Zakona o platama, Unija nezavisnih sidnikata Kosova je organizovala štrajk zaposlenih u obrazovanju i javnoj upravi, koji je započeo 25. avgusta i još uvek traje. Zbog štrajka, nova školska godina na Kosovu još nije počela.

Sindikati zahtevaju da Vlada isplaćuje zaposlenima po 100 evra mesečno na postojeću zaradu do usvajanja Zakona o platama.

Predstavnici sindikata i premijer Kosova održali su ove nedelje sastanak, ali bez konkretnih rezultata u pogledu prekida štrajka.

Skupština Kosova će ovog četvrtka održati prvu sednicu jesenjeg zasedanja na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o štrajku u prosveti i zakonu o platama.

TRT Balkan / agencije