Rekao je da je njegova vizija Zajednice zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine.     Foto: Tanjug

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u četvrtak da će konkretizovati svoju viziju nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, ukoliko bude saglasnosti o njegovim principima.

Kurti je tokom današnje plenarne sednice Skupštine Kosova, odgovarajući na pitanje opozicione poslanice Ariane Musliu Shosha, rekao da ne može da napiše statut Zajednice, a potom da traži kompromis o njemu. Dodao je da svoju viziju Zajednice može da produbi, samo uz načelnu saglasnost.

Kosovski premijer je ponovio da se ne slaže sa nacrtom statuta koji je sastavio Upravljački tim i koji je on odbio na sastanku u Briselu. Dodao je da je taj nacrt po sadržaju i formi imitirao Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da je njegova vizija Zajednice zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine.

“Shodno tome, predložio sam nacrt vizije za sprovođenje člana sedam Osnovnog sporazuma i u vezi sa članom 10, za šta nisam dobio odobrenje prvo druge strane, a potom ni zvaničnog Brisela, koji ovo pitanje i dalje smatra otvorenim”, kazao je Kurti.

Istovremeno, zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi na Twiteru je objavio da za Srbiju zahtev za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom nije u cilju integracije lokalnih Srba na Kosovu, nego je cilj uspostavljanje "trojanskog konja" na Kosovu. Kako je naveo to pokazuje i "non-pejper" koji je nedavno izradila Akademija nauka Srbije.

“Stvaranje Zajednice nije samo po sebi cilj, ali predstavlja važan korak ka ostvarenju cilja „srpskog sveta“ koji se poklapa sa teritorijom bivše Jugoslavije”, napisao je Bislimi.

Prema tom dokumentu, kako ističe Bislimi, ovlašćenja Zajednice će dovesti do nove Republike Srpske sa ciljem teritorijalne podele između albanskih i srpskih teritorija, kako bi nateralo međunarodnu zajednicu da prizna postojanje dva nacionalna entiteta na Kosovu i apsolutnu autonomiju u oblastima koje bi pokrivala Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Predhono je premijer Albanije Edi Rama saopštio da je u sredu predsedniku Francuske Emmanuelu Macronu i nemačkom kancelaru Olafu Scholzu prosledio nacrt dokumenta o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu.

“Reč je o nacrtu koji su dugo radili vrhunski američki i evropski stručnjaci, a koji je rađen za slučaj da dođe do ovog dana, kada se strane ne mogu dogovoriti ni ko treba da napiše tekst, a kamoli šta će on sadržavati", rekao je Rama.

TRT Balkan / agencije