Kurti je zahvalio na produktivnom sastanku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Komšiću i članu Predsjedništva Bećiroviću.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se na marginama Međunarodne humanitarne konferencije za Gazu u Parizu s predsjedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Denisom Bećirovićem.

Kurti je zahvalio na produktivnom sastanku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Komšiću i članu Predsjedništva Bećiroviću.

“Razgovarali smo o važnosti pune implementacije sporazuma Berlinskog procesa, posebno o slobodnom kretanju s ličnim kartama i istraživali smo dalju saradnju”, napisao je Kurti na društvenoj mreži X.

Kurti je početkom oktobra izjavio da je za žaljenje što Bosna i Hercegovina nije ratifikovala sporazum o kretanju samo s ličnim kartama, postignut prije godinu dana u Berlinu između zemalja Zapadnog Balkana.

On je tada naveo da će od januara 2024. građani Kosova moći da se kreću slobodno u zemlje Evropske unije, ali još uvijek nije sigurno kada će moći da putuju bez viza u BiH.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regiji koja ne priznaje nezavisnost Kosova i jedina zemlja u regiji koja s Kosovom ima vizni režim.

TRT Balkan / agencije