Kurti i Davenport su razgovarali i o integraciji nevećinskih zajednica i preprekama s kojima se suočavaju.     Foto: Vlada Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti primio je danas šefa Misije OEBS-a na Kosovu Michaela Davenporta s kojim je razgovarano o saradnji Vlade i kancelarije OEBS-a na Kosovu.

Između ostalog, razgovaralo se o procesu vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova, i tom prilikom premijer je izrazio zahvalnost na podršci OEBS-a u rešavanju sekundarnog zakonodavstva u vezi s članom 72 Zakona o lokalnoj samoupravi, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U utorak je objavljeno Administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika, koje je Vlada Kosova izradila nakon što je postigla sporazum sa Evropskom unijom, 10. jula u Bratislavi, o deskalaciji situacije na severu Kosova.

Taj sporazum, osim povlačenja Kosovske policije iz i oko opštinskih zgrada, predviđa i što brže održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Kurti i Davenport su razgovarali i o integraciji nevećinskih zajednica i preprekama s kojima se suočavaju. S tim u vezi, premijer Kurti je izrazio zabrinutost zbog pretnji i zastrašivanja iz Beograda i od strane nelegalnih struktura protiv mladih policajaca iz srpske zajednice koji su nedavno angažovani u Kosovskoj policiji.

Tokom avgusta je najmanje sedam policajaca, pripadnika srpske zajednice, podnelo ostavke u Kosovskoj policiji. ​​​​​​​Nakon konkursa za popunu upražnjenih mesta, krajem jula je 46 novih policajaca iz redova srpske zajednice počelo s radom na severu Kosova.

Preko 500 policajaca iz srpske zajednice napustilo je Policiju Kosova počekom novembra prošle godine, kao odgovor na odluku Vlade Kosova da zabrani stare srpske registarske tablice. Srpski predstavnici su tada napustili sve kosovske institucije na severu Kosova.

TRT Balkan / agencije