Kurti je istakao da će građani Kosova po prvi put tokom popisa stanovništva moći da se izjasne o ratnoj šteti.      Foto: AA

Ministarstvo administracije lokalne samouprave Kosova održalo je zajednički sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i gradonačelnicima opština, u cilju međuinstitucionalne koordinacije procesa popisa stanovništva, koji je danas počeo na Kosovu.

Premijer Kurti je govorio o značaju popisa stanovništva kako za centralni, tako i za lokalne nivoe vlasti. Kazao je da je potrebna bliska saradnja opština sa Agencijom za statistiku Kosova, koja je nosilac procesa popisa.

Kurti je istakao da će građani Kosova po prvi put tokom popisa stanovništva moći da se izjasne o ratnoj šteti.

„U ovom popisu stanovništva prvi put je uvršten upitnik o ratnoj šteti tokom 1998-99, u porodičnim ekonomijama našeg naroda. Građani će moći da prijave ekonomsku štetu, iznose uništene imovine, kao i ljudsku štetu, ubijene članove porodice, nestale, povređene ili zatvarane. Tačnije, ovaj period je definisan od 28. februara 1998. do 12. juna 1999. godine“, naglasio je Kurti.

Izvršni direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati zatražio je od gradonačelnika opština da podrže osoblje koje je na terenu iz njihovih opština, kako ni jedna porodica niti pojedinac ne bi ostali nepopisani.

Kastrati je rekao da je registracija stanovništva zakonska obaveza i da se kazne za neučestvovanje u popisu po osobi kreću od 20 do 2.000 evra.

“Lice koje nije u evidenciji, u registrima i uslugama, počev od opština i centralnog nivoa, smatra se nepostojećim“, naglasio je Kastrati.

Kastrati je pojasnio da će popisivači raditi šest dana u nedelji, od utorka do nedelje, dok će im ponedeljak biti neradni dan. Naveo je da će popisivači biti u obavezi da ako je potrebno do tri puta obiđu svaku porodicu.

Istakao je da su pitanja prosta, laka za odgovaranje, da će popis biti elektronski uz korišćenje tablet računara, te da su upitnici na popisu urađeni po standardima i preporukama Evropske unije.

U međuvremenu, političke partije kosovskih Srba, među kojima je i najveća Srpska lista, pozvali su Srbe da ne učestvuju na popisu stanovništva, koji je će trajati od 5. aprila do 17. maja 2024. godine.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine Kosovo je imalo gotovo 1.8 miliona stanovnika.

TRT Balkan / agencije