Kurti je na svečanoj sednici Skupštine rekao je da je urušavanje nepravedne granice koja je razdvajala Kosovo i Albaniju bila od strateškog i istorijskog značaja.     Foto: AA

Skupština Kosova održala je svečanu sednicu povodom obeležavanja 25. godišnjice Bitke na Košarama.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je u svom govoru istakla da je Bitka na Košarama bila ‘prekretnica za albanski narod protiv srpskog genocidnog režima”. Osmani je rekla da se hrabrost, požrtvovanost i odlučnost kosovskog naroda sažimaju u bici na Košarama, te je podsetila da je oružanom otporu prethodio miran otpor pod vođstvom istorijskog predsednika Ibrahima Rugove.

Kosovska predsednica je kazala da Bitka na Košarama predstavlja jednu od najuspešnijih bitaka u ratu Oslobodilačke vojske Kosova.

"U ovoj bici, koja je počela 9. aprila 1999. godine, Operativna grupa 3, pod vođstvom iskusnih profesionalnih vojnih oficira, kao što su: Rustem Berisha, Agim Ramadani, Sali Çekaj, Anton Quni i mnogi drugi, uspela je da ostvari vekovni san, razbijanje albansko-albanske granice. Posle dva dana žestokih borbi poginuo je na časnom polju neponovljivi vojni strateg, inspiracija svih boraca, slikar, pesnik i višedimenzionalni umetnik Agim Ramadani, komandant Katana, po čijim imenom je kasnije nazvana 138. brigada“, naglasila je Osmani.

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca kazao je da je Bitka na Košarama jedna od najznačajnijih bitaka u smislu opštenarodne albanske mobilizacije za oslobođenje Kosova, koja se odigrala na granici između Kosova i Albanije, u vreme NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije.

Premijer Kosova Albin Kurti je na svečanoj sednici Skupštine rekao je da je urušavanje nepravedne granice koja je razdvajala Kosovo i Albaniju bila od strateškog i istorijskog značaja.

"Bitka na Košarama je trajala tokom borbi od 9. aprila do 10. juna 1999. godine. Velika panorama istorije bitke na Košarama, kao u minijaturnom formatu, prenosi sliku gotovo celog kosovskog rata. Tu vidimo da su u bici na Košarama učestvovale jedinice iz svih operativnih oblasti Oslobodilačke vojske Kosova, kao i sa svih teritorija naseljenih Albancima”, kazao je Kurti.

Kurti je dalje naveo da je tada u srpskoj vojsci bilo Rusa, dok je u Oslobodilačkoj vojsci Kosova bilo vojnika iz Italije, Francuske i Alžira, koji su poginuli na Košarama.

Bitka na Košarama odnela je vise od sto života na obe strane, OVK-a i Vojske Jugoslavije.

TRT Balkan / agencije