Krišto je izdvojila zajedničke aktivnosti ključne za osiguranje napretka i stvaranje bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.           Foto: AA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Mostaru, na marginama Međunarodne konferencije "Mostar 2024: Dijalog za budućnost", s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom o unapređenju bilateralne saradnje i evropskim integracijama.

Krišto je izrazila zahvalnost Grliću Radmanu i Vladi Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem na dosadašnjoj podršci i pomoći koja je od izuzetne važnosti za evropski put Bosne i Hercegovine.

Krišto je informisala Radmana o postignućima Vijeća ministara BiH u proteklom periodu i istakla kako su na sjednici, koja je prvi put u historiji održana u Mostaru, imenovani dopredsjedavajući i članovi Zajedničkog povjerenstva za praćenje provođenja ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o evropskom partnerstvu.

Istakla je da ova odluka predstavlja ključni korak u jačanju bilateralnih odnosa jer će omogućiti intenzivniju saradnju u procesu evropskih integracija. Dodala je da ta saradnja nije samo simbolična, već će imati i konkretne rezultate na terenu te će omogućiti zajednički rad na postizanju evropskih ciljeva.

Krišto je izdvojila zajedničke aktivnosti ključne za osiguranje napretka i stvaranje bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.

Poručila je da nastavlja ulagati napore za jednakopravnost sva tri naroda u BiH, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, iskreno uvjerena da se zajedničkim snagama može osigurati evropska budućnost BiH.

Krišto je imala i odvojeni sastanak s osnivačem i predsjednikom Instituta prijatelja Zapadnog Balkana Borutom Pahorom, bivšim predsjednikom Republike Slovenije.

Tokom sastanka Krišto je zahvalila Pahoru na razumijevanju i podršci koju Slovenija pruža Bosni i Hercegovini, te njegovom ličnom angažmanu na procesu proširenja EU i integraciji Zapadnog Balkana.

TRT Balkan / agencije