Krišto se prethodno u Briselu sastala s članovima Vijeća za opće poslove EU (GAC).      Foto: FENA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u Briselu s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem o evropskom putu BiH.

Krišto je informisala Varhelyija o napretku BiH u ispunjavanju „8+1 uslova“, odnosno 14 ključnih prioriteta.

Naglasila je da je postignuti napredak rezultat, prije svega, dobrih politika vođenih s jasnom vizijom i ciljem te kontinuiranog dijaloga legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda. Dodala je da podrška i ohrabrujući signali iz Brisela potiču predanost Vijeća ministara BiH i osnažuju motivaciju političkih lidera da se ubrza proces evropskih integracija.

„Predsjedateljica je naglasila da Vijeće ministara BiH ostaje fokusirano na ispunjavanje svih preostalih obveza kako bi naša zemlja ostvarila svoj puni potencijal te postala stabilna, prosperitetna i punopravna članica EU-a. Kazala je da se BiH nalazi u ključnoj fazi europskog puta u kojoj je imperativ nastavak reformskog procesa, što je naša moralna i praktična nužnost za izgradnju bolje budućnosti za sve nas u Bosni i Hercegovini. Izrazila je osobno uvjerenje da će institucije EU-a prepoznati ostvareni napredak“, navodi se u saopštenju iz Vijeća ministara BiH.

Krišto se prethodno u Briselu sastala s članovima Vijeća za opće poslove EU (GAC).

TRT Balkan / agencije