Plan za Zapadni Balkan ukupno je vrijedan šest milijardi eura za razdoblje 2024-2027. godine, a Bosna i Hercegovina bi mogla povući oko milijardu eura.   Foto: AA

U organizaciji predstavnika Evropske unije (EU) u ponedeljak je u Sarajevu održan sastanak predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, članova Vijeća ministara BiH, oba premijera entiteta i drugih predstavnika institucija u BiH s predstavnicima EU.

Kako je saopšteno iz Vijeća ministara BiH Krišto se zahvalila šefu Delegacije Europske unije u BiH i posebnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru i generalnom direktoru Glavne uprave za susjedstvo i pregovore o proširenju Gertu Janu Kopmanu, kao i svim prisutnim na sastanku iz BiH na uloženom trudu za održavanje sastanka, ključnog za daljnji napredak BiH na evropskom putu.

„Danas smo tu da pokušamo uradimo i analizu mogućeg dogovora oko konačnog Plana reformi BiH za Plan rasta za zapadni Balkan, što bi bio interes svih nas u Bosni i Hercegovini. Naravno o tome će odlučivati predstavnici svih nadležnih razina vlasti“, kazala je Krišto.

Nakon zajedničkog sastanka, Krišto i Gert Jan Kopman razgovarali su o usuglašavanja Plana reformi BiH i daljnjim reformama na EU putu.

Plan za Zapadni Balkan ukupno je vrijedan šest milijardi eura za razdoblje 2024-2027. godine, a Bosna i Hercegovina bi mogla povući oko milijardu eura.

TRT Balkan / agencije