Prema rečima Jakaja, predloženi nacrt ima nedostataka, pa je Kosovski institut za pravo u svom izvestaju izneo niz preporuka za unapređenje tog predloga.          Foto: AA

Kosovski institut za pravo (IKD) predstavio je izveštaj pod nazivom "Kodeks ponašanja poslanika", u kome iznosi analizu usklađenosti predloženog nacrta Kodeksa ponašanja poslanika sa ustavnim principima, Pravilnikom o radu Skupštine Kosova, te parlamentarnim i demokratskim standardima.

Naim Jakaj, viši istraživač Kosovskog instituta za pravo, istakao je da je Skupština Kosova u svom radu suočena sa neparlamentarnim, seksističkim, rasističkim i homofobnim govorom, a bilo je i fizičkog nasilja.

“Videli smo na plenarnoj sednici 13. jula 2023. fizičko nasilje između vladinog kabineta i poslanika zbog jedne fotografije na govornici. Nije trebalo da bude takvog ponašanja ni od zamenika premijera, ni od parlamentarne opozicije. Poslanici imaju prava na simbolične akcije u vezi određenih pitanja, koje ne ugrožavaju život drugih poslanika”, kazao je Jakaj.

Predstavljajući izveštaj Jakaj je kazao da je Odbor za zakonodavstvo predložio Skupštini usvajanje Kodeksa o ponašanju poslanika, kojim se žele naglasiti neprihvatljiva ponašanja poslanika i navesti mere za takvo ponašanje. Takođe, predviđeno je formiranje Etičkog saveta za primenu tog kodeksa.

Prema rečima Jakaja, predloženi nacrt ima nedostataka, pa je Kosovski institut za pravo u svom izvestaju izneo niz preporuka za unapređenje tog predloga.

Jakaj je naveo da predloženi nacrt Kodeksa sadrži kao sankcije izuzeća sa sednica i finansijske kazne, ali time može doći do ugrožavanja predstavljanja građana od poslanika koje je narod izabrao.

“Izuzeće poslanika sa naredne tri plenarne sednice u suprotnosti je sa pravilnikom skupštine, zato što se prema njemu poslanik može udaljiti sa sednice na kojoj je bilo kršenja, ali ne i sa narednih sednica kao što stoji u ovom nacrtu kodeksa”, kazao je Jakaj, dodajući da bi ovakve mere mogle biti zloupotrebljene od parlamentarne većine s ciljem da se deformiše većina u skupštini.

Takođe je izneo primedbu na predviđene finansijske sankcije u nacrtu kodeska, koje dozvoljavaju smanjenje i do 50 posto osnovne plate, što je u suprotnosti sa pravilnikom skupštine.

Izveštaj potencira da kodeks nije predvideo mogućnost žalbe poslanika na izrečene sankcije, što nije u skladu sa Ustavom Kosova. Naglašeno je i da kodeks bespotrebno obuhvata zakonske norme o prijavljivanju imovine, poklona i sukob interesa, dok Etički savet mora biti ravnopravan između vlasti i opozicije, uključujući i sudije Ustavnog suda.

Kosovski institut za pravo predložio je skupštini da navedene primedbe uvrsti u predloženi nacrt kodeksa, pa tek onda da ga dostavi poslanicima na glasanje.

TRT Balkan / agencije