U propratnom video snimku vidi se da policija ulazi u te objekte, zaplenjuje zatečena dokumenta i skida zastavu države Srbije sa ulaznih vrata.    Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla objavio je da su u petak kosovske vlasti zatvorile paralelne strukture Srbije za opštine Peć, Istok i Klinu, na istoku Kosova.

Svecla je naveo da je nakon tesne koordinacije između Kosovske policije, Tužilaštva i Kosovske obaveštajne agencije, po nalogu Tužilaštva, policija u petak izvela akciju zatvaranja paralelnih struktura Srbije, koje su delovale na Kosovu.

“Ovom prilikom zatvorena je nelegalna opština Peć u Goraždecu, paralelna opština Istok u Osojanu i paralelna opština Klina u Vidanju”, napisao je Svecla na društvenoj mreži Facebook.

U propratnom video snimku vidi se da policija ulazi u te objekte, zaplenjuje zatečena dokumenta i skida zastavu države Srbije sa ulaznih vrata.

Pas një koordinimi të ngushtë mes Policisë së Kosovës, Prokurorisë dhe Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë, me urdhër...

Posted by Xhelal Sveçla on Friday, February 2, 2024

Ministar Svecla, koji je zajedno sa ministrom administracije lokalne samouprave Elberom Krasniqijem prisustvovao akciji policije, poručio je da Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju institucija Republike Kosovo, uz puno poštovanje kosovskog Ustava.

“Vreme ilegalnosti je završeno i jedina institucija Srbije u okviru Republike Kosovo biće njena ambasada u Prištini”, naveo je Svecla.

Pre nedelju dana, Kosovska policija je u selu Vranište, u opštini Dragaš na jugu Kosova, zatvorila objekat u kome su radile četiri paralelne opštine, po srpskom sistemu, Dragaš, Prizren, Suva Reka i Orahovac.

Takođe, prošle nedelje su sprovedene akcije uklanjanja bilbordova sa srpskim simbolima i slikama srpskih i ruskih ličnosti u Zvečanu, opštini na severu Kosova.

TRT Balkan / agencije