Kosovski Srbi odlučili su 5. studenog, u jeku krize zbog namjere vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije.     Foto: Reuters

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani je nakon završetka konsultacija s političkim partijama i Središnjim izbornim povjerenstvom odredila 18. prosinca, kao datum izvanrednih izbora za gradonačelnike općina Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, objavio je portal Kosovo online.

Kosovski Srbi odlučili su 5. studenog, u jeku krize zbog namjere vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije.

Te odluke, kako je rečeno, bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, po Briselskom sporazumu iz travnja 2013. čiji je pokrovitelj Europska unija.

Srbi su povukli svog predstavnika u vladi Albina Kurtija i svih 10 zastupnika, napustili policiju regije Sjever, pravosudne institucije i četiri mjesta gradonačelnika u općinama na sjeveru Kosova, podsjećaju mediji.

Odluku Srba podupire službeni Beograd, inzistirajući da EU treba stati iza sporazuma o normaliziranju odnosa Srbije i Kosova, postignutog u vrijeme šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Kosovska predsjednica poručila je da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtjevom za praćenje izbora i što veće međunarodno sudjelovanje u izbornom procesu.

Osmani je obećala da će sigurnosne institucije poduzeti sve mjere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osjećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava.

FENA