Kosovska predsednica je sa Osmanijem razgovarala o dugogodišnjoj saradnji institucija Kosova sa OEBS-om.         Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u petak ministra spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujara Osmanija, koji je i aktuelni predsedavajući OEBS-om.

Kosovska predsednica je sa Osmanijem razgovarala o dugogodišnjoj saradnji institucija Kosova sa OEBS-om, bilateralnim odnosima sa Severnom Makedonijom, kao i najnovijim političkim i bezbednosnim dešavanjima u regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Predsednica Kosova je informisana o prioritetima ministra Osmanija i Severne Makedonije, kao ovogodišnjeg predsedavajućeg OEBS-om, a razgovarano je i o dosadašnjoj podršci OEBS-a Kosovu.

Ona je naglasila da Kosovo nastavlja da bude na čelu napretka u regionu i šire u smislu jačanja vladavine prava i demokratije, kao i promocije ljudskih prava. Istovremeno je izrazila opredeljenje institucija Kosova da nastave blisku saradnju sa svojim partnerima na unapređenju evroatlantskog puta Kosova, što ostaje državni prioritet.

Na temu bilateralnih odnosa sa Severnom Makedonijom, predsednica Osmani je vrednovala porast saradnje između dve zemlje, kao i međusobnu posvećenost njihovom daljem produbljivanju.

Predsednica Osmani i ministar Osmani razgovarali su i o dijalogu sa Srbijom, pri čemu je kosovska predsednica istakla kontinuirano kršenje Briselskih sporazuma od strane Srbije.

Predsedavajući OEBS-a, ministar Bujar Osmani današnju posetu Kosovu započeo je sastankom sa zamenicom kosovskog premijera i ministarkom inostranih poslova i dijaspore Donikom Gervallom.

Nakon tog sastanka, on je istakao je da je njegova današnja poseta posvećena Misiji OEBS-a na Kosovu, koja ima dobre odnose sa kosovskim institucijama. Poručio je da dijalog uvek treba da bude prioritet, a najbolji primer je Severna Makedonija.

Ministar Osmani je kazao da OEBS podržava dijalog Kosova i Srbije, koji vodi Evropska unija, te pozdravlja poslednje usvajanje Deklaracije o nestalim licima. Ponovio je poruku, koju je dao i juče u Beogradu, o važnosti smanjenja tenzija na terenu na severu Kosova I procesa političkog dijaloga koji omogućava Evropska unija.

Naveo je da će fokus njegove današnje posete biti mladi, te da će razgovarati sa učesnicima OEBS-ove Akademije mladih. Posetiće i Kosovsku akademiju za javnu bezbednost u Vučitrnu kako bi se sreo sa novom generacijom policijskih kadeta iz svih zajednica.

Predsedavajući Osmani će boraviti i u Mitrovicu kako bi učestvovao u diskusiji sa lokalnim organizacijama građanskog društva koje rade sa mladima i decom iz ranjivih zajednica.

TRT Balkan / agencije