Hiljade građana Kosova okupilo se danas u centru Prištine na “Maršu za pravdu”.      Foto: AA

Hiljade građana Kosova okupilo se danas u centru Prištine na “Maršu za pravdu”, uoči početka suđenja Hashimu Thaciju, Kadriji Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju, bivšim čelnicoma Oslobodilačke vojske Kosova.

„Marš za pravdu“ organizovala je platforma “Sloboda ima ime”, a podržale su je Udruženja veterana i invalida borbe OVK-a, Udruženja nestalih lica Kosova, političke partije i mnoge druge organizacije, udruženja i građani.

Učesnici marša su nosili kosovske i nacionalne albanske zastave, kao i zastave OVK-a. Nosili su transparente "Pravda za oslobodioce", "Marš za pravdu", "Sloboda ima ime", "Pravda, ne politika", kao i slike čelnika OVK-a.

U prvom redu ispred bine postavljene na Trgu Skederbeg bili su članovi porodica Hashima Thacija, Kadrije Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, optuženih u Hagu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, kao i članovi Udruženja veterana rata OVK-a.

Tvorci platforme “Sloboda ima ime” Eliza Hoxha i Ismail Tasholli poručili su da sutra u Hagu počinje bitka za pravdu.

Kćerka doktora Fazliua, poginulog u redovima OVK-a, poručila je da OVK-a nije bila kriminalna organizacija, nego oslobodilačka. Ona je zatražila pravdu za pravednu borbu kosovskog naroda.

Među govornicima je bio i Bajram Qerkini, koordinator Udruženja porodica nestalih lica na Kosovu, koji je kazao da se Kosovo danas, 24 godine od masakara i patnji, isterivanja skoro milion ljudi, priseća poginulih civila. Qerkini je kazao da, umesto da se danas priča o odgovornosti onih koji su počinili masakre, priča se o ljudima koji nisu krivi i koji su nepravedno na sudu.

„Vidim ovde lica, Fatmira Limaja, vidim mnoge pripadnike OVK-a, koje ne mogu da zaboravim, jer su dugo ostali (u zatvoru u Hagu, op. a.) i izašli čisti pred pravdom. U ime Boga, i ovi će izaći čisti“, naglasio je Qerkini.

Kazao je da su oni vrednost ove slobode i svega što Kosovo danas ima, te da se traži pravda i za više od 1.600 nestalih lica tokom rata.

Memli Krasniqi, lider Demokratske partije Kosova (PDK), naslednik Thacija i Veselija na toj poziciji, kazao je da ovaj skup direktno prate lideri OVK-a iz Haga, što je izazvalo ovacije prisutnih.

Krasniqi je rekao da je slika sa ovog skupa najbolja poruka da sloboda ima ime, a to je Oslobodilačka vojska Kosova sa čijim liderima se Kosovo solidariše.

„Danas, podignute glave i punog srca, ponosno marširamo za one koji su nekada išli ka slobodi. Marširamo da tražimo pravdu za one koji će sutra biti suočeni sa sudskim procesom u kojem nisu zbog svojih posebnih imena, već zbog slavne epohe koju predstavljaju“, naglasio je Krasniqi.

Na kraju skupa, na binu su izašli članovi porodica Hashima Thacija, Kadrije Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija. Skup je završen mirno i bez incidenata.

Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da u ponedeljak, 3. aprila 2023. godine počinje suđenje protiv Hashima Thacija i saoptuženih Kadrija Veslija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Hashim Taci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi optuženi su u 10 tačaka, od toga 6 tačaka ih tereti za zločin protiv čovečnosti, dok su u 4 tačke optuženi za ratni zločin.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

Nakon hapšenja od specijalizovanog tužioca, Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 4., odnosno 5. novembra 2020.godine.

Hashim Thaci, koji je tada bio predsednik Kosova, odmah je podneo ostavku na tu poziciju.

Oni su se pred sudijom za prethodni postupak izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

TRT Balkan / agencije