Narodni advokat Kosova Naim Qelaj rekao je da se princip nediskriminacije smatra jednim od osnovnih principa pravosudnog sistema.         Foto: AA

Kancelarija za dobro upravljanje pri kabinetu kosovskog premijera, u saradnji sa projektom Socijalna pravda za Rome, Aškalije i Egipćane, predstavila je učinak jednogodišnjeg funkcionisanja "Nacionalne platforme za zaštitu od diskriminacije zajednica Roma, Aškalija i Egipćana".

Direktor Kancelarije za dobro upravljanje Habit Hajredini izjavio je da je na prvu godišnjicu pokretanja ove platforme napredak vidljiv. Hajredini je rekao da su putem platforme prijavljena 23 slučaja različitih vrsta diskriminacije.

"U ovom periodu imali smo 9.976 posetilaca i otvoreno je 637 naloga koji su pretplaćeni na platformu, 135 ljudi je preuzelo mobilnu aplikaciju i imamo 23 prijavljena slučaja na platformi“, rekao je Hajredini.

Od 23 prijavljena slučaja diskriminacije devet je bilo nad Egipćanima, sedam nad Romima, tri nad Aškalijama i četiri nad drugim zajednicama. Takođe od ovog broja prijavljenih slučajeva tri predmeta su uspešno rešena, 10 je u procesu, u dva slučaja se čekaju dokazi, dok za osam predmeta nema dovoljno informacija da bi se nastavile radnje. Najviše slučajeva prijavljene diskriminacije dogodilo se na poslu i u institucijama, kao što su zdravstvene ustanove, opštine i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Narodni advokat Kosova Naim Qelaj rekao je da se princip nediskriminacije smatra jednim od osnovnih principa pravosudnog sistema, ali je druga stvar da li se zakon o nediskriminaciji primenjuje u praksi.

"Slučajevi diskriminacije se retko prijavljuju. S druge strane, postoji jaz i nedostatak u sistemu organizacije institucija koje se bave slučajevima diskriminacije, u prikupljanju i registraciji podataka i informacija. Danas nemamo nijednu instituciju koja u potpunosti evidentira i prijavljuje slučajeve diskriminacije, razvrstavajući ih na osnovu diskriminacije i po drugim podacima koje ti slučajevi treba da imaju“, naglasio je Qelaj.

On je rekao da će pokrenuta platforma pomoći s tog aspekta, jer omogućava laku prijavu diskriminacije.

Nacionalnu platformu za zaštitu od diskriminacije za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana osnovala je Vlada Republike Kosovo juna 2022. godine kako bi podržala vrednosti definisane Ustavom Kosova.

Platforma je osnovana juna 2022. i ima za cilj borbu i sprečavanju diskriminacije u svim zajednicama u kosovskom društvu. Predhodno je septembra 2020. formirana Tehnička radna grupa za zaštitu od diskriminacije zajednica Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu koja ima mandate da rešava žalbe na diskriminaciju I procesuiranje ovih slučajeva nadležnim institucijama.

Ovu platformu realizuje Misija Terre des Hommes na Kosovu u partnerstu sa oraganizacijom Glas Roma, Aškalija i Egipćana i Fondacijom HEKS (Swiš Ćurć Aid), a finasira Švajcarska agencija za saradnju.

TRT Balkan / agencije