KFOR je osnovan 1999. godine rezolucijom Savjeta sigurnosti UN-a za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu.            Foto: AA

Iz mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopšteno je da će u narednim danima, američki kontingent raspoređen u Regionalnoj komandi KFOR-a Istok, izvesti vazdušno-desantnu aktivnost na otvorenom polju kod Polaca, u opštini Južna Mitrovica.

“Aktivnosti statičnog skoka će uključiti padobrance iz Nacionalne garde SAD-a i američki helikopter iz avijacije Bondsteel Task Force, kako bi se održale specifične sposobnosti koje se odnose na vazdušne jedinice”, navode iz KFOR-a.

Očekuje se da će zbog sigurnosnih razloga saobraćaj na putu koji se nalazi pored terena za obuku periodično biti obustavljan tokom obuke.

Iz KFOR-a je prošle nedelje najavljeno da će narednih dana biti pojačano kretanje trupa i vozila KFOR-a unutar Kosova, zbog uobičajene procedure primopredaje kontingenata i zbog vežbi za testiranje i održavanje operativnih sposobnosti kako bi se obezbedio isti nivo obučenosti i spremnosti svih jedinica KFOR-a, koje dolaze na teren.

KFOR se sastoji od približno 4.500 vojnika koje obezbeđuje 27 savezničkih i partnerskih zemalja. KFOR nastavlja da pomaže u održavanju bezbednog i mirnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude i zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom.

TRT Balkan / agencije