Vitia je rekao da je urađen akcioni plan za jačanje kapaciteta domaćih javnih institucija za pružanje ove usluge i da je za naredne tri godine za ovo pitanje izdvojeno dva miliona evra.           Foto: AA

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia i zamenik ministra finansija, rada i transfera Agon Dobruna predstavili su odluku Vlade Kosova o pokrivanju troškova za lečenje ratnih invalida van javnih zdravstvenih institucija.

Nakon elektronske sednice Vlade, ministar Vitia je kazao da je odobren zahtev Ministarstva zdravlja za pokrivanje lečenja lica sa statusom ratnog vojnog invalida, radi zamene, održavanja ili postavljanja proteza van javnih kosovskih ustanova.

On je rekao da je urađen akcioni plan za jačanje kapaciteta domaćih javnih institucija za pružanje ove usluge i da je za naredne tri godine za ovo pitanje izdvojeno dva miliona evra.

„Rad na operacionalizaciji ove usluge u javnim zdravstvenim ustanovama se nastavlja i nastaviće se do potpunog kompletiranja kako bi usluge za ove kategorije, koja je dala izuzetno mnogo za slobodu, u budućnosti bile dostojanstvene u okviru naših javnih zdravstvenih ustanova“, naglasio je ministar Vitia.

Zamenik ministra Dobruna rekao je da je ovom odlukom Vlada Kosova pokazala svoju posvećenost da zaštiti i pomogne kategoriji ljudi, koji su doprineli uspostavljanju temelja države. Dobruna je kazao da će Vlada finansijski podržati Fond zdravstva, preko kojeg će se rešavati svi zahtevi invalida i kategorija preostalih iz rata, kojima su proteze potrebne.

TRT Balkan / agencije