Na osnovu do sada dobijenih informacija i dokaza suspendovana su četiri policijska službenika.         Foto: Kosova Press

Istražitelji Policijskog inspektorata Kosova uhapsili su u utorak navečer četvoricu osumnjičenih policajaca za umešanost u ranjavanje jednog Srbina u blizini kontrolnog punkta na mostu Bistrica, kod Zvečana, na severu Kosova.

U saopštenju Policijskog inspektorata Kosova navodi se da su, nakon sprovođenja više istražnih radnji u koordinaciji s tužilaštvom, istražitelji sinoć uhapsili četvoricu policijskih službenika zbog sumnje da su počinili krivično delo "neprijavljivanje krivičnog dela", a jedan od njih je osumnjičen za krivično delo "ubistvo u pokušaju" .

Odlukom tužioca određeno im je zadržavanje do 48 sati. Istražitelji IPK-a preduzimaju i druge istražne radnje radi rasvetljavanja svih okolnosti ovog slučaja u punoj koordinaciji s državnim tužiocem.

Kako je navedeno, Policija Kosova je u utorak u ranim jutarnjim časovima obavestila istražitelje Policijskog inspektorata Kosova o slučaju koji se dogodio u kasnim satima 10. aprila na severu zemlje, gde je na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić prijavljeno povređeno lice vatrenim oružjem.

Na osnovu do sada dobijenih informacija i dokaza suspendovana su četiri policijska službenika, tri službenika koja nisu prijavila slučaj i jedan službenik zbog neprijavljivanja i učešća u slučaju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je obavestio javnost o hapšenju četvorice policajaca. On je u postu na Facebooku naveo da se, prema prvim uviđajima, nakon signala policajca da stane, vozač nije zaustavio već je nastavio u pravcu Zvečana. Nakon toga, policijski službenik je iz pištolja pucao na automobil, pri čemu je povređen građanin M.J.

Policija Kosova je u utorak najpre demantovala da je umešana u razmeni ili pucnjavi iz vatrenog oružja u incidentu o kome su pisali mediji na srpskom jeziku, a kasnije je saopštila da je suspendovala četiri policajca, od kojih se jedan tereti da nije prijavio slučaj i svoje učešće u slučaju ranjavanja jednog lica, srpske nacionalnosti, vatrenim oružjem na mostu Bistrica, na severu Kosova.

Povređeni se nalazi na lečenju u bolničkom centru u Severnoj Mitrovici i nije životno ugrožen.

Povodom incidenta u kome je povređen jedan kosovski Srbin u blizini kontrolnog punkta Policije Kosova na severu Kosova, Evropska unija na Kosovu i američki ambasador pozvali su na brzu istragu i privođenje pravdi odgovornih.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu osudila je bezbednosni incident i pozvala na brzu i temeljnu istragu kako bi odgovorni bili privedeni pravdi.

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier saopštio je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog incidenta i poručio da zvaničnici i institucije Policije Kosova moraju da sprovedu temeljnu i kredibilnu istragu.

Ambasador Hovenier je izrazio i duboku zabrinutost zbog prvobitnog poricanja Policije Kosova, učinjenog bez dovoljne pažnje.

"Odgovorni za krivična dela moraju odgovarati", naveo je ambasador Hovenier na Twiteru.

U vezi ovog incidenta reagovala je Srpska lista koja je najoštrije osudila "pokušaj ubistva" Srbina Milana Jovanovića od strane specijalaca Policije Kosova.

Srpska lista zahteva najhitnije povlačenje svih specijalnih jedinica koje su, kako kažu, nelegalno prisutne na severu Kosova. Srpska lista je pozvala međunarodne predstavnike da najhitnije osude "divljanje parapolicijskih jedinica" koje sprovode represiju nad običnim građanima.

Specijalne jedinice Policije Kosova prisutne su na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, od kada su policajci iz srpske zajednice sa severa Kosova, zajedno sa Srpskom listom krajem prošle godine napustili kosovske institucije.

TRT Balkan / agencije