U opštini Zvečan na severu Kosova srpski građani nastavili su miran protest, dok vojnici KFOR-a obezbeđuju opštinsku zgradu i stacionirani su na pet drugih lokacija.     Foto: AA

Na glavnoj ulici, na oko 50 metara od opštinske zgrade, i dalje su postavljeni metalna ograda i bodljikava žica, iza kojih su vojnici pod punom opremom, ali ih je manje nego prethodnih dana.

KFOR-ovi vojnici su od juče raspoređeni na još pet različitih tačaka u gradu, nakon zahteva predsednika Srpske liste Gorana Rakića da se pojača njihovo prisustvo i u okolnim ulicama i na samom ulazu u grad.

Zaposleni u opštini Zvečan, koji od petka ne mogu da uđu u opštinsku zgradu potpisuju se na ulici na početku i na kraju radnog vremena. U Zvečanu od ponedeljka ne rade škole, a nastavno osoblje učestvuje u protestu.

Protest protiče mirno, a okupljeni građani sede na klupama postavljenim ispod velikih suncobrana.

Od ponedeljka srpski građani svakodnevno protestuju u tri opštine na severu Kosova, Zvečan, Zubin Potok I Leposavić. Sa protesta su upućeni zahtevi da se specijalci Kosovske policije povuku iz opštinskih zgrada i da gradonačelnici izabarani na izborima 23. aprila ne dolaze u opštinske objekte.

U petak su se dogodili sukobi kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu. Potom je u ponedeljak došlo do sukoba demonstranata sa trupama KFOR-a kada je povređeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina demonstranata.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na severu Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

TRT Balkan / agencije