Pod motom "Knjiga trijumfuje" u Prištini je otvoreno 23. izdanje Sajma knjiga.         Foto: AA

Pod motom "Knjiga trijumfuje", na platou Palate omladine i sporta u Prištini počelo je 23. izdanje Sajma knjiga.

Ovogodišnji sajam okupio je više od 100 izdavača s Kosova, iz Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, kao i hiljade čitalaca koji će do kraja nedelje imati priliku da se upoznaju sa novim izdanjima i kupe knjige.

Direktor Udruženja izdavača Kosova, koje je organizator sajma, Edon Zeneli na svečanom otvaranju izjavio je da će na sajmu biti predstavljeno 2.000 novih naslova.

“Tehnologija je predstavljena kao opasnost za knjigu, ali je takođe učinila da knjiga brže stigne do čitalaca“, rekao je Zeneli.

Specijalni gost sajma je Ismail Kadare, svetski poznati albanski pisac koji je više puta bio kandidat za prestižnu Nobelovu nagradu za književnost.

“Veoma sam srećan što sam među vama na ovaj tako lep, tako inspirativan, tako nezaboravan dan, koji je dan knjige, koja svakom narodu čini veliku čast“, naglasio je Kadare.

Tokom sajma biće održano na desetine promocija knjiga, sastanaka između prevodilaca, urednika, izdavača i svih stručnjaka za knjige, dok će desetine autora na štandovima razgovarati sa čitaocima i potpisivati svoje knjige.

Sajam knjiga će biti otvoren do nedelje, od 9 do 20 časova, i očekuje se da će ga posetiti oko 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije