Ovaj projekat je sa oko 55 odsto finansirala TIKA, 30 odsto uložila je opština Podujevo, dok ostatak od 15 odsto sufinansiraju poljoprivrednici.    Foto: AA

U okviru projekta „Podrška poljoprivrednicima opštine Podujevo“, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u saradnji sa opštinom Podujevo uručila je mehanizaciju za 50 poljoprivrednika te opštine.

Na ceremoniji dodele mehanizacije učestvovali su ambasador Republike Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, predsednik opštine Podujevo Shpejtim Bulliqi, šefica Kancelarije TIKA-e na Kosovu Fulya Aslan te poljoprivrednici.

Poljoprivrednici opštine Podujevo došli su sa traktorima kod Sportske dvorane „Hakif Zejnulahu“ kako bi im bilo uručeno 50 freza za obradu zemlje.

Turski ambasador na Kosovu Angili je rekao da bi poljoprivrednici iz Podujeva svojom novom mehanizacijom mogli da ostvare svoj cilj povećanja izvoza poljoprivrednih proizvoda u Turkiye. On je naglasio da projekat koji se sprovodi zajedničkim finansiranjem predstavlja primer u pogledu zadovoljavanja potreba poljoprivrednika.

„Pošto Kosovo doživljavamo kao svog brata, osećamo i radujemo se srcem što snažno, nezavisno Kosovo stoji na svojim nogama, kao da je Turkiye pobedila i porasla. Stoga se nadam da će ovaj projekat doprineti povećanju vaše proizvodnje i razvoju kosovske privrede”, kazao je ambašador.

„Pošto Kosovo vidimo kao svog brata, osećamo i radujemo se da snažno, nezavisno Kosovo koje stoji na svom sopstvene noge su pobedile i Turska je porasla. Stoga se nadam da će ovaj projekat doprineti povećanju vaše proizvodnje i razvoju kosovske privrede”, rekao je.

Gradonačelnik opštine Podujevo Bulliqi rekao je da ova opština planira i druga ulaganja u poljopriredu, bilo kroz direktne subvencije bilo preko drugih donatora.

“Nadam se da će vam ovaj mehanizam pomoći da odaberete ili učinite svoje svakodnevne obaveze boljim i lakšim“, rekao je Bulliqi.

Ovaj projekat je sa oko 55 odsto finansirala TIKA, 30 odsto uložila je opština Podujevo, dok ostatak od 15 odsto sufinansiraju poljoprivrednici.

TRT Balkan / agencije