Aslan je u obraćanju rekla da je TIKA realizovala mnoge projekte u oblasti poljoprivrede.          Foto: AA

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) podelila je u četvrtak opremu poljoprivrednicima iz bošnjačke zajednice u opštinama Peć i Istok, na Kosovu, u okviru projekta “Podrška proizvođačima i prerađivačima mleka poljoprivrednom opremom“.

Ceremonija dodele opreme održana je u selu Zlapek, opština Peć, na kojoj je oprema uručena za deset poljoprivrednih proizvođača iz bošnjačke zajednice. Ceremoniji su prisustvovali zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi, zamenik predsednika opštine Peć Fatmir Asllani, koordinatorka Kancelarije TIKA-e na Kosovu Fulza Aslan i poljoprivrednici.

Aslan je u obraćanju rekla da je TIKA realizovala mnoge projekte u oblasti poljoprivrede kako bi se zadovoljila potrebe stanovništva Kosova za hranom. Dodala je da je potrebno razviti sektor poljoprivrede i stočarstva i poboljšati uslove proizvodnje, zbog njegovog značaja za ekonomiju Kosova.

“Danas nam je cilj da naši cenjeni poljoprivrednici sa rezervoarima za hlađenje mleka i opremom za proizvodnju mlečnih proizvoda proizvode zdravo mleko i mlečne proizvode prerađene savremenim i higijenskim metodama i na taj način obezbedimo kvalitetnu proizvodnju i bezbednost hrane”, kazala je Aslan.

Redžepi je izjavila da je zadovoljstvo prisustvovati ovakvom događaju na kome TIKA podržava projekte pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu, u ovom slučaju Bošnjaka iz opština Istok i Peć. Izrazila je nadu da će poljoprivrednici svoj posao organizovati još bolje nakon ove donacije turske agencije.

“U nadi da ćemo udržuti naše zajedničke snage i sa Vladom Republike Kosova i sa turskom Vladinom organizacijom TIKA, želim još jednom svima vama da čestitam na projektima. I tu smo da vam još jednom u ime Vlade Republike Kosovo osiguramo veće fondove za vaše poljoprivredne delatnosti”, kazala je Redžepi.

Takođe je kazala da joj je zadovoljstvo da sarađuje sa novom koordinatorkom TIKA-e na Kosovu, koja je dugogodišnji prijatelj Kosova.

TRT Balkan / agencije