Suspendovana ranije izdata dozvola zbog neispunjavanja standarda.      Foto: AA

Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova suspendovalo je ranije izdatu saglasnost i građevinsku dozvolu za izgradnju postrojenja u kome bi se spaljivalo 100.000 tona otpada godišnje u opštini Uroševac.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu izjavio je na konferenciji za medije da su zbog ovog slučaja raspuštene dve komisije za procenu upravljanja otpadom i izdavanje ekoloških dozvola.

Aliu je objasnio da se tokom sastanka s jednom kompanijom koja je tražila da predstavi Ministarstvu svoj rad u vezi s termičkom obradom otpada, početkom maja ove godine, došlo do informacije da je ta kompanija dobila saglasnost i dozvolu da izgradi spalionicu otpada u opštini Uroševac.

"U decembru prošle godine je izdata ekološka dozvola za spalionicu u Varošu, u Uroševcu, što znači spaljivanje više od 100.000 tona otpada godišnje, a poznavajući geografiju zemljišta shvatio sam da je veoma teško da u našoj zemlji postoji takva lokacija koja neće imati uticaj na građane", naglasio je Aliu.

Ministar Aliu je rekao da je nakon neposredne posete lokaciji na kojoj je planirana izgradnja spalionice i procene uticaja na životnu sredinu, konstatovano da nisu ispunjeni standardi od neophodnih oko tri hiljade metara udaljenosti od naselja, jer je planirana blizina bila manja od 700 metara od kuća.

Aliu je kazao da je nakon procene predmet upućen na reviziju i da je potom obustavljen.

Po njegovim rečima, na Kosovu se deponuje više od 90 odsto nerecikliranog otpada te da je za dostizanje evropskih ciljeva potrebno do 2035. godine taj postotak smanjiti na samo 10 posto.

TRT Balkan / agencije