Vlada Kosova je uz podršku EU do sada sprovela nekoliko programa.     Foto: AA

Vlada Kosova je danas pokrenula Program za zaštitu ugroženih potrošača električne energije, kroz subvencionisanje računa za električnu energiju.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je danas pokrenut program, koji će sprovoditi Ministarstvo finansija, rada i transfera, usmeren na subvencionisanje računa za struju porodicama koje se kvalifikuju kao ugroženi potrošači električne energije.

"Poseban fokus ovog programa biće na određenim grupama društva kao što su: osobe sa invaliditetom, samohrani roditelji i penzioneri koji žive sami. Program zaštite ugroženih potrošača je jednogodišnji program koji se fokusira na subvencionisanje računa za struju za ugrožene potrošače sa prosečnim mesečnim prihodom ispod 150 evra po članu porodice”, rekao je Kurti.

On je rekao da će ovakva subvencija direktno smanjiti finansijsko opterećenje koje ove porodice imaju od potrošnje električne energije i obezbediti da ove porodice imaju pristupačno snabdevanje električnom energijom, posebno tokom zime.

Ministar finansija Hekuran Murati je naveo da je formular za prijavu za ovaj program već otvoren, ali da će uskoro Ministarstvo izdati obaveštenja o tome kako da se ovaj formular popunjava. Objasnio je i da je da će visina subvencija zavisiti od toga koliko su mesečna primanja od cenzusa koji je vlada odredila po članu porodice.

Zamenik šefa Kancelariji EU na Kosovu za saradnju Alessandro Bianciardi rekao je da EU ostaje posvećena pomoći Kosovu u energetskoj efikasnosti i sprovođenju zelene agende.

„Kao što znate, EU je odlučila da pomogne građanima Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, da se izbore sa energetskom krizom, a imamo nekoliko različitih paketa podrške građanima Kosova da povećaju efikasnost u potrošnji energije. Postignut je dalji napredak, skoro 200.000 kuća/domaćinstava je koristilo subvenciju u periodu od decembra 2022. do marta 2023. godine“, naglasio je Bianciardi.

U februaru ove godine predstavnici Evropske unije su sa Vladom Kosova potpisali i sporazum o 75 miliona eura direktne finansijske pomoći za suočavanje s energetskom krizom, namenjene pružanju direktne podrške najugroženijim porodicama i preduzećima, kao i korišćenju čiste energije i smanjenju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Vlada Kosova je uz podršku EU do sada sprovela nekoliko programa, kao što su pomoć građanima u izolaciji kuća, za zamenu prozora i vrata, kupovinu efikasnih kućnih aparata i subvencionisanje potrošača štediša električne energije.

TRT Balkan / agencije