Takođe, oni traže životno i zdravstveno osiguranje, te zakon o penzionisanju policajaca sa 55 godina, kao što to važi za pripadnike Kosovskih bezbedonosnih snaga.     Foto: AA

Pripadnici Specijalne interventne jedinice Kosovske policije i članovi Sindikata policije ponovo su protestovala ispred Vlade Kosova od koje traže i da im ispuni zahtevi za poboljšanje uslova rada i životn​​​​​​​og blagostanja.

Specijalci su se pojavili u uniformama i sa maskama na licu, dok su pripadnici ostalih jedinica bili u civilnoj garderobi. Oni su deset minuta u tišini stajali postrojeni ispred glavnog ulaza u zgradu Vlade, a potom se medijima obratio predsednik Sindikata policije Imri Zeqiri koji je pročitao njihove zahteve.

Zeqiri je naveo da govori u ime prisutnih, ali i onih na koji su na radnim zadacima. Istakao je da predstavnici policajaca svoje zahteve prosledili pismeno, ali i izneli usmeno na sastancima vladinim zvaničnicima. On je kazao da je Skupštini Kosova predate peticija nezadovoljnih pripadnika Kosovske policije sa oko 5.700 potpisa, ali još nisu dobili odgovor.

Zeqiri je pročitao 14 zahteva kosovskih policajaca koji se odnose na poboljšanje uslova rada i životnog blagostanja.

„Poboljšanje uslova rada, kao što su odeća, radna sredstva, logistička sredstva, policijski objekti, imajući u vidu da pojedina sredstva i vozila, kao i druga neophodna oprema za obavljanje službenih poslova, ne ispunjavaju minimalne uslove za rad. Drugo, da dodatak na opasnost policajcima bude stalna i da ne zavise samo od određenog mesta ili lokacije. Tražimo da dodatak za opasnost na poslu bude od 25 do 50 odsto osnovne plate“, kazao je Zeqiri.

Takođe, oni traže životno i zdravstveno osiguranje, te zakon o penzionisanju policajaca sa 55 godina, kao što to važi za pripadnike Kosovskih bezbedonosnih snaga.

Nakon prvog protesta specijalaca Kosovske policije, koji je održan 1. novembra, njihovi predstvanici su imali sastanak sa premijerom Albinom Kurtijem, ali nisu dobili pozitivan odgovor na svoje zahteve.

TRT Balkan / agencije