Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je od danas počelo smanjenje prisustva Kosovske policije u tri opštinske zgrade na severu Kosova za još 25 odsto, nakon procene da je bezbednosna situacija dobra.           Foto: Reuters

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je od danas počelo smanjenje prisustva Kosovske policije u tri opštinske zgrade na severu Kosova za još 25 odsto, nakon procene da je bezbednosna situacija dobra.

Kosovska policija je nakon dogovora Vlade Kosova i Evropske unije na sastanku u Bratislavi, 13. jula smanjila prisustvo policije za prvih 25 odsto u i oko opštinskih objekata u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Kurti je naveo da novo smanjenje prisustva policije dolazi nakon ocene bezbednosne situacije sa jučerašnjeg sastanka čelnika Kosovske policije sa EULEX-om i KFOR-om.

“Obezbeđenje je dobro, situacija je mirna i možemo malo da smanjimo prisustvo policije. Vladavina prava i javni red se sve bolje održavaju. Prošlo je oko mesec i po dana da nismo imali značajnijih incidenata ili nasilnih protesta. Zahvaljujemo policiji i građanima bez razlike na saradnji i korektnosti”, napisao je Kurti na Facebooku.

Premijer je dodao da kao što je rekao pre više od dva meseca, neće biti kompletnog ili momentalnog smanjenja prisustva policije, već samo postepenog i proporcionalnog. Takođe je podsetio da smanjenje odnosi na prisustvo policije u zgradama opština i njihovoj okolini, a ne na sever Kosova gde i dalje postoje izazovi u radu za punu vladavinu prava.

“Sa odgovornošću i ozbiljnošću, iskrenošću i pažnjom, sprovodimo Bratislavski sporazum od 10. jula 2023. s obzirom na zahteve EU od 3. juna 2023. za deeskalacijom. Zajednički nalaz sa međunarodnim faktorima o značajnom poboljšanju nivoa mira i bezbednosti na severu svedoči o jasnoj deeskalaciji. Istovremeno, upozoravamo na potencijalnu ponovnu eskalaciju koja bi mogla proizaći iz izjava mržnje i političke i državne agresivnosti našeg severnog suseda”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je pozvao građane da ne nasedaju na razne dezinformacije, od onih koje su rezultat nesporazuma, nerazumevanja ili pogrešnog tumačenja situacije i razvoja događaja, do onih koje su antivladine želje koje se javno emituju kao činjenične vesti.

“Hibridni rat protiv nezavisne Republike Kosovo i njene demokratske i progresivne vlade će propasti”, poruccio je Kurti.

Iz Vlade Kosova je nakon dogovora u Bratislavi, navedeno da Vlada Kosova javno iskazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju na severu zemlje. Ovo uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 posto u, i oko opštinskih zgrada, te da će se zajedno sa EULEX-om i KFOR-om, procenjivati bezbednosna situacija po potrebi, posebno kako bi se razmotrila mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

Vlada Kosova je, takođe, u skladu sa dogovorom iz Bratislave ove nedelje formirala radnu grupu koja će izraditi administrativno uputstvo, za pronalazak zakonskog rešenja za opoziv aktuelnih albanskih gradonačelnika izabranih na aprilskim izborima u četiri opštine na severu Kosova, koje je srpska zajednica bojkotovala. Time bi se otvorio put za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u tim opštinama.

TRT Balkan / agencije