Vanredni izbori su raspisani nakon izlaska svih predstavnika Srpske liste, početkom novembra prošle godine.      Foto: AA

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Kosova, kandidati Pokreta Samoopredeljenje pobedili su u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić, dok su kandidati Demokratske partije Kosova pobedili u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Biračka mesta su bila otvorena od 7 do 19 sati. Građani su birali gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, kao i odbornike za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

CIK je saopštio da je u Severnoj Mitrovici najviše glasova osvojio Erden Atiq iz Samoopredeljenja. On je dobio 519 glasova ili 66,5 posto izašlih birača.

Kanditat Samoopredeljenja Lulzim Hetemi pobedio je u Leposaviću sa osvojenih 100 glasova ili 73,5 posto.

Izmir Zeqiri iz Demokratske partije Kosova pobedio je u Zubinom Potoku sa 196 glasova ili 52,1 posto izašlih birača, dok je Ilir Peci iz iste partije pobedio u Zvečanu sa 114 glasova ili 60 posto izašlih birača.

CIK je saopštio da uslovni glasovi nisu uključeni u ove rezultate.

Od oko 45 hiljada upisanih birača glasalo u sve četiri opštine na severu Kosova, pravo glasa iskoristilo je 1.557 birača ili 3,47 posto.

U Leposaviću je glasao 141 birač ili 1,06 posto, u Zubinom Potoku 385 birača ili 5,78 posto, u Zvečanu 204 birača ili 2,92 posto i u Severnoj Mitrovici je glasalo 837 birača ili 4,62 posto birača.

Pripadnici srpske zajednice bojkotovali su glasanje na poziv Srpske liste, koja se nije prijavila za učešće na ovim izborima.

Jedini kandidat iz srpske zajednice bila je Slađana Pantović, kao nezavisni kandidat za gradonačelnicu Zvečana. Ona je dobila pet glasova.

Policija Kosova (PK) je saopštila da je uspešno sprovela operativni plan za nesmetano odvijanje izbora u četiri severne opštine Kosova te da je proces protekao mirno i bez ikakvih incidenata.

Iz kancelarije Državnog tužioca Kosova saopšteno je da je tokom celog dana nadgledano glasanje u četiri opštine na severu Kosova i da nije utvrđen nijedan slučaj krivičnih dela protiv biračkog prava.

​Vanredni izbori su raspisani nakon izlaska svih predstavnika Srpske liste, početkom novembra prošle godine, iz kosovskih institucija na severu Kosova. Tada su Srbi napustili i Kosovsku policiju i pravosuđe.

TRT Balkan / agencije