Na veliku binu popele su se džudistkinje, srebrna Distria Krasniqi i bronzana Laura Fazliu, selektor džudo reprezentacije Kosova Driton Kuka i trener Majlinda Kelmendi.     Foto: AA

Kosovski olimpijski tim koji se vratio s Olimpijade u Parizu ovenčan dvema srebrnom i bronzanom medaljom u džudou dočekan je svečano na Trgu "George Bush" u Prištini.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova večeras je priredilo državni doček na kome su bili prisutni premijer Kosova Albin Kurti, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku, sportski radnici, porodice sportista i brojni građani.

Na veliku binu popele su se džudistkinje, srebrna Distria Krasniqi i bronzana Laura Fazliu, selektor džudo reprezentacije Kosova Driton Kuka i trener Majlinda Kelmendi. Građani su pozdravili i džudistu Akila Gjakovu, bokserku Donjetu Sadiku i plivačicu Hanu Beiqi.

Za Kosovo su se u Parizu takmičili još i džudistkinje Nora Gjakova i Loriana Kuka, plivač Adel Šabović i atletičarka Gresa Bakraci.

Kurti je čestitao svim kosovskim predstavnicima na dostojanstvenom predstavljanju Kosova u Parizu, a posebno džudistkinjama na osvojenim medaljama. On je naglasio da su kosovski džudisti nastavili tradiciju osvajanja olimpijskim medalja na svakoj Olimpijadi na kojoj je Kosovo do sada učestvovalo.

"Danas smo ovde pred vama s odličnim timom šampiona, s timom koji nas čini ponosnim širom sveta, gde god da ide, od Rija do Tokija i od Tokija do Pariza. Ovog puta naše dve džudistkinje Distria Krasnići i Laura Fazliu bile su predvodnice našeg sportskog uspeha na Olimpijskim igrama u Parizu", naglasio je Kurti.

Distria Krasniqi i Laura Fazliu pozdravile su prisutne, rekavši da se ponose osvojenim medaljama.

Selektor džudo reprezentacije Driton Kuka podsetio je da se kosovski džudisti treći put zaredom vraćaju s Olimpijskih igara s medaljama.

"Dokazali smo celom svetu da naša deca imaju vrline, da imaju vrednosti, jer smo iz veoma male zemlje, a osvojili smo pet olimpijskih medalja i nastavićemo", naglasio je Kuka.

Kosovo ima ukupno pet olimpijskih medalja. Distria Krasniqi je u Tokiju 2020. bila zlatna, kao i Nora Gjkova, dok je Majlinda Kelmendi osvojila prvo kosovsko zlato 2016. u Riju.

TRT Balkan / agencije