Rama je izrazio zadovoljstvo što mu je uručen "Ključ grada" Prištine. Kazao je da prati napredak Prištine sa svim izazovima koje nosi glavni grad, kao i svuda u svetu.     Foto: AA

U okviru obeležavanja 25. godišnjice oslobođenja Kosova i grada Prištine, premijeru Albanije Ediju Rami danas je uručen "Ključ grada" Prištine.

Nakon što je uručio "Ključ grada", gradonačelnik Prištine Perparim Rama je izjavio da se time vrednuje nezamenljiv angažman premijera Edija Rame za Albaniju i Kosovo te za sve zemlje gde žive Albanci.

"Jezik, tradicija, verska tolerancija zajedničko je za naše dve zemlje, za naše dve prestonice. Naše sudbine su zapečaćene i vođene su istom polarnom zvezdom koja nas orientiše ka napretku i jedinstvu. Iz tog razloga cenim bespoštednu podršku Kosovu premijera Edija Rame na međunarodnoj areni", kazao je gradonačelnik Rama.

Rama je izrazio zadovoljstvo što mu je uručen "Ključ grada" Prištine. Kazao je da prati napredak Prištine sa svim izazovima koje nosi glavni grad, kao i svuda u svetu.

Rama je istakao da je u Prištini danas zajedno s čuvenim italijanskim premijerom Masimom D’Alemom učestvovao na međunarodnoj konferenciji "Rugova i Zapad". On je kazao da je period predsednika Ibrahima Rugove, bio najuspešniji period međunarodne politike Kosova.

"Bila je to dobra prilika za odražavanje istorijske figure Albanaca, atipične figure, neponovljive, iz mog ugla, figure koja kako vreme više prolazi dobija na težini kosovske istorije, ali i istorije našeg naroda u celini", kazao je premijer Rama.

Upitan o zategnutim odnosima s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, Rama je kazao da nacionalni interesi nisu pitanje ličnosti i partija, niti unutrašnjih pitanja, već ga određuje spoljna politika. Istakao je da dve Vlade sarađuju i trenutno se radi studija izvodljivosti o izgradnji železničke pruge Drač - Priština.

Albanskog premijera Ramu jutros je primila i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

TRT Balkan / agencije