Potpisani su sporazumi o razvoju projekta, zatim o davanju zemljišta pod zakup te o kupovini električne energije sa Operatorom sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT).           Foto: AA

Nakon uspešno završene prve solarne aukcije za fotonaponsku elektranu od 100 MW u Kramoviku, opština Orahovac, danas je u Vladi Kosova potpisan ugovor između Ministarstva ekonomije i pobedničkog konzorcijuma “Orllati“.

Potpisani su sporazumi o razvoju projekta, zatim o davanju zemljišta pod zakup te o kupovini električne energije sa Operatorom sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT).

Konzorcijum “Orllati”, koji čini kosovska dijaspora u Švajcarskoj, zajedno sa kompanijama iz Nemačke i Kosova, proglašen je pobednikom na aukciji održanoj 29. marta ove godine, po ceni od 48,88 evra po MWh, skoro 35 odsto nižoj od početne gornje cene od 75 evra po MWh. Četiri kompanije ovog konzorcijuma investiraće 70 miliona evra za izgradnju kapaciteta od 100 MW sa solarnom energijom.

Ministarka ekonomije Rizvanolli Artane izjavila je nakon popisivanja sporazuma da ovaj uspešni proces ne bi bio moguć bez tesne saradnje sa relevantnim kosovskim institucijama i ključnim partnerima Vladom Sjedinjenih Američkih Država i američkom agencijom za razvoj USAID.

Artane je rekla da se Kosovo sve više trudi da postane povoljan i siguran ambijent za ulaganja u energetski sektor i šire.

“Ove investicije nisu samo za budućnost i generacije koje dolaze, već i za realnost sa kojom se danas suočavamo. One su za održiv, nezavisan i konkurentan sektor za potrošače, one su za adresiranje klimatskih promenama sa kojima se svi suočavamo“, naglasila je Rizvanolli.

Najavila je da će naredna aukcija biti organizovana za elektrnu na energiju vetra. Istakla je da će kapaciteti za proizvodnju energije na ugalj ostati na snazi, ali će se postepeno smanjivati.

Destan Orllati iz “Groupe Orllati” rekao je da ovaj događaj označava odlučujući korak u zajedničkom zalaganju za održivu budućnost koja poštuje planetu Zemlju.

“Ovaj projekat, koji će se prostirati na oko 117 hektara, deo je snažne ambicije države da razvija lokalnu proizvodnju obnovljive energije. Prednosti ovog projekta su brojne. Pored proizvodnje čiste, obnovljive energije, promovisaće otvaranje radnih mesta i stimulisati regionalnu ekonomiju“, naglasio je Orllati.

Kazao je i da bi prema planu solarna elektrana trebala biti izgrađena za dve godine.

Pobednički konzorcijum “Orllati” čine “Groupe Orllati”, “Holdigaz SA”, “Jaha Solar”, “ZPV” i "Lindja Solar".

TRT Balkan / agencije