Na svečanoj ceremoniji danas je diplomirala 58. generacija kadeta Policije Kosova, čime je u službu stupilo 490 novih policajaca.           Foto: AA

Na svečanoj ceremoniji danas je diplomirala 58. generacija kadeta Policije Kosova, čime je u službu stupilo 490 novih policajaca.

Ceremonija dodele diploma održana je u sportskoj sali “1. Oktobar”, a bili su prisutni predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, kao i drugi ministri i lideri lokalnih i međunarodnih institucija.

Predsednica Osmani je u svom govoru rekla da časno i ponosno stoji ispred 490 kadeta koji diplomiraju.

"Završiti policijsku akademiju nije malo dostignuće. Danas ste dokazali da imate potrebne kvalitete da služite državi i štitite naše građane", rekla je Osmani.

Premijer Kurti je istakao da su nedavno u severnom delu Kosova napadnuti zvaničnici kosovske policije, dodajući da je njihov izazov, izazov svih. Kurti je rekao da Policija Kosova nastavlja da bude jedna od institucija kojima građani najviše veruju.

„Kao vlada, od stupanja na dužnost, zakleli smo se da ćemo se boriti protiv korupcije. Izvršeno je oko 900 policijskih akcija i uhapšeno preko 3. 200 ljudi zbog raznih krivičnih dela. Isti intenzitet kosovske policije počeo je i na severu naše zemlje, upravo zbog ove pojačane aktivnosti dolazilo je do raznih napada na policijske službenike, među kojima je bilo i povređenih“, naglasio je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Svecla je rekao da Policija Kosova radi izvanredan posao na održavanju reda i mira u državi.

Među 490 mladih policajaca koji su danas položili zakletvu, njih 85 je iz srpske, bošnjačke, turske i romske zajednice. Kosovska policija ima oko 9.000 pripadnika.

TRT Balkan / agencije