U okviru ove kampanje tokom juna su održane prezentacije u nekoliko škola u Prištini, Gnjilanu, Uroševcu, Đakovici, Prizrenu, Mitrovici i Peći.          Foto: AA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pokrenulo je kampanju "Slavite srcem, a ne oružjem" za podizanje svesti protiv pucnjave na proslavama.

Zamenik ministara unutrašnjih poslova Kosova Blerim Gashani rekao je da će kampanja, koja je već počela određenim aktivnostima po školama, trajati dva naredna meseca, tokom letnje sezone, kada je na Kosovu povećan broj građana iz dijaspore i kada je veći broj slavlja.

Gashani je rekao da oružju nije mesto na porodičnim proslavama i da je prioritet MUP-a da obezbedi bezbednost i poboljša kvalitet života građana. Ocenio je da je slavljenička pucnjava ružan čin, van ovog vremana i znak primitivizma.

„Pucanje na zabavama i porodičnim okupljanjima je zakonom zabranjeno, to je krivično delo. Uvek moramo misliti da se metak ispaljen tokom naših proslava može vratiti na zemlju sa dovoljnom snagom da prodre u ljudsko telo i izazove ozbiljne ili smrtonosne povrede“, naglasio je Gashani.

Dodao je da škole moraju da imaju posebnu ulogu u spečavanju negativne pojave korišćenja oružja na proslavama.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da se u kosovskom društvu pogrešno shvata da oružje treba da ima svaka kuća, kako je to bilo nekada kada Kosovo nije imapo slobodu i svoju policiju. Ona je istakla i da nam u današnje vreme ne trebaju pucnji iz oružja da bi objavili da je u kuću stigla mlada.

„Pogrešno tumačenje vekovne tradicije ponekad je štetnije od kršenja tako starih tradicija koje se često koriste da se opravdaju kršenja zakona i da se opravdaju ozbiljna kršenja međuljudskog etičkog kodeksa koji imamo u Republici Kosovo“, naglasila je Gervala.

Istakla je i da je pored ranjenih na svadbama i slavljima, upotreba oružja i loša poruka deci, jer je oružje posebno opasno u rukama dece.

I ona je poručila da je upotreba oružja krivično delo, te da vladavina prava i primena zakona moraju biti isti za sve.

U okviru ove kampanje tokom juna su održane prezentacije u nekoliko škola u Prištini, Gnjilanu, Uroševcu, Đakovici, Prizrenu, Mitrovici i Peći.

TRT Balkan / agencije