Nakon izrade studije izvodljivosti izabrana je trasa koja obuhvata i tunel dužine 6,4 kilometara.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti posetio je danas poslepodne početak radova na izgradnji puta Prizren – Tetovo, sa kosovske strane, koji će spajati Kosovo i Severnu Makedoniju preko Šar planine.

Projekat za izgradnju ovog puta sa kosovske strane obuhvata jedan put na izlazu sa autoputa “Ibrahim Rugova” i drugi put u blizini sela Struže koji su vredni oko 16 miliona evra, dok se očekuje da će vrednost izgradnje celog puta dužine 20,3 kilometra iznositi 35 miliona evra.

Premijer Kurti je rekao da je projekat puta Prizren - Tetovo od izuzetnog infrastrukturnog značaja, jer povezuje ova dva grada, povezuje Kosovo i Severnu Makedoniju, sa posebnim značajem za građane i privredu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je takođe kazao da je to vitalna deonica puta za Albance sa obe strane Šar planine.

“Naša namera je da damo maksimalnu podršku ovoj putnoj deonici, ovom infrastrukturnom projektu, da se što pre završi jer je izgubljeno mnogo vremena da Prizren i Tetovo ostanu tako dugo odvojeni gradovi”, kazao je Kurti.

Kosovski ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Liburn Aliu rekao je da ovaj projekat, pored povezivanja autoputa “Ibrahim Rugova” sa Jonsko-jadranskim koridorom i na drugoj strani sa Tetovom, odnosno koridorom 8, služi i za planinski turizam sa obe strane i doprinosi ekonomskom razvoju dveju zemalja.

Kurti je pozdravio i zahvalio radnicima i izvođačima radova na poslu koji obavljaju. U delegaciji su bili i zamenici ministra za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Hysen Durmishi i Jeton Raka, kao i poslanici Skupštine Kosova Arber Rexha i Artan Abrashi.

Vlade Kosova i Severne Makedonije su u januara ove godine potpisale sporazum o sufinansiranju izgradnje puta Prizren - Tetovo. Nakon izrade studije izvodljivosti izabrana je trasa koja obuhvata i tunel dužine 6,4 kilometara.

TRT Balkan / agencije