Premijer Kurti je u govoru istakao da će se novom uslugom, koja će pokriti ceo region Prizrena, pomoći u spasavanju života i smanjenju liste čekanja.             Foto: AA

U Opštoj regionalnoj bolnici u Prizrenu danas je svečano otvorena najnovija služba interventne kardiologije, koju su zajednički finasirali vlade Kosova i Luksenburga.

Otvaranju su prisustvovali premijer Kosova Albin Kurti, zamenica premijera Emilija Redžepi, ministar zdravlja Arben Vitia, kao i ambasador Luksemburga na Kosovu Eric Dietz.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, služba interventne kardiologije, operacionalizovana je zahvaljujući saradnji Vlade Luksemburga, koja je izdvojila 2 miliona evra, i Ministarstva zdravlja Kosova, koje je uložio oko milion evra. Ova investicija uključuje svu neophodnu medicinsku opremu, inventar i stručnu obuku osoblja.

Premijer Kurti je u govoru istakao da će se novom uslugom, koja će pokriti ceo region Prizrena, pomoći u spasavanju života i smanjenju liste čekanja.

“Služba će u početku lečiti pacijente sa liste čekanja u regionu Prizrena, dok će akutni slučajevi biti lečeni odmah“, izjavio je Kurti.

Premijer je ocenio da je proširenje ove službe neophodno ne samo zbog povećanja broja kardioloških slučajeva, već i zbog toga što uspeh mnogo zavisi od brzine intervencije.

“U 2023. godini ciljamo na rekordan učinak. U našoj kardiološkoj službi uradili smo preko 4.100 zahvata, uključujući 2.500 postavljanja stenta, dok je pre četiri godine, 2019, bilo 3.300 procedura i preko 1.700 postavljanja stenta“, kazao je Kurti.

Ambasador Luksemburga Dietz je naveo da je zdravstvena zaštita osnovno ljudsko pravo, te da je Opšta bolnica u Prizrenu dokaz zajedničkih napora i saradnje u cilju stvaranja modernih bolnica i infrastrukture.

“Luksemburg je skoro dve decenije podržavao zdravstveni sektor Kosova i doprineo suštinskim promenama u pružanju zdravstvenih usluga“, dodao je ambasador Dietz.

Direktorka Opšte bolnice u Prizrenu Narkize Arenliu Hoxhaj zahvalila se Vladi Luksemburga i Vladi Kosova. Istakla je da je današnji događaj od posebnog značaja, jer ova usluga pruža mogućnosti za spasavanje života, pošto je adekvatan i brz odgovor važan u hitnim kardiološkim slučajevima.

TRT Balkan / agencije