Zastupnici u Skupštini Kosova u julu ove godine usvojili rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.          Foto: AA

Islamska zajednica Kosova (BIK) u saradnji s Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine organizovala je u Prištini otvaranje izložbe fotografija "Svijet pamti Srebrenicu".

Desetine fotografija i dokumenata koje prikazuju genocid u BiH 1995, predstavljeno je kosovskoj publici.

Na ovoj izložbi, kojoj su prisustvovali vjerski predstavnici obje zemlje, bivši čelnici kosovskih institucija, političari i pripadnici bošnjačke zajednice na Kosovu, prikazane su fotografije masovnih grobnica, gladne djece, sastanaka i odlučujućih trenutaka rata u Bosni i Hercegovini.

Kosovski muftija Naim Ternava rekao je da iza ovakvog zločina stoje vlasti koje imaju za cilj istrebljenje etničke grupe. Naglasio je da je u Bosni i Hercegovini cilj bilo etničko i vjersko čišćenje Bošnjaka, kao i na Kosovu 1998-99.

Azra Efendić-Eminović, stručna saradnica za saradnju s islamskim zajednicama u okruženju, je rekla da izložbu treba iskoristiti za otvoren dijalog i međusobno razumijevanje kako bi se izgradilo društvo koje se suprotstavlja svim oblicima mržnje i nepravde.

Posebnu počast odala je majkama Srebrenice za koje je rekla da su "prave heroine i da su inspiracija za budućnost".

Zamjenica premijera Kosova Emilia Rexhepi rekla je da kao pripadnici bošnjačke zajednice na Kosovu osjećaju duboku bol zbog genocida i svega kroz šta je Bosna i Hercegovina prošla.

Ujedinjene nacije (UN) su ove godine usvojile rezoluciju o proglašenju 11. jula "Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

Zastupnici u Skupštini Kosova u julu ove godine usvojili rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

TRT Balkan / agencije