Centralna izborna komisija Kosova je odlučila, na osnovu procene bezbednosnih organa, da otvori samo šest od 44 uobičajenih lokacija za glasanje.      Foto: AA

U četiri opštine na severu Kosova jutros su otvorena su birališta za vanredne lokalne izbore, koji se održavaju nakon izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija.

Građani biraju gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, kao i odbornike za skupštine opština Zvečan i Leposavić. U opštinama Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić otvoreno je po pet biračkih centara, dok su u opštini Zubin Potok otvorena četiri biračka centra.

Na vreme je otvoren jedan od biračkih centara u blizi autobuske stanice, u ulici Ivo Lola Ribar u Severnoj Mitrovici, koji je smešten u kontejneru. Kontejner čuvaju pripadnici Kosovske policije i pod nadzorom je kamera. Prvi birači s pravom glasa obavili su svoju građansku dužnost glasanja.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila, na osnovu procene bezbednosnih organa, da otvori samo šest od 44 uobičajenih lokacija za glasanje, uglavnom u naseljima u kojima živi albansko stanovništvo, kao i 13 alternativnih biračkih centara u kontejnerima.

CIK je odlučio i da se broj biračkih mesta smanji sa 69 na 34, dok je broj birača po biračkom mestu povećan sa 750 na 2.000 birača. Pravo glasa ima više od 45 hiljada birača.

CIK je akreditovao 357 posmatrača, koji predstavljaju političke subjekte, medije, nevladine organizacije i strana predstavništva koja se nalaze na Kosovu.

Za izbore za gradočelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, overeno je ukupno 11 kandidata koji dolaze iz pet političkih subjekata, dok je za odbornike dve skupštine opštine, Zvečan i Leposavić, overeno više od 60 kandidata.

Tri dana pred izbore, Partija kosovskih Srba je odustala od svoje kandidature u opštini Leposavić, zbog "nepostojanja uslova za njihovo održavanje".

Povlačenjem Partije kosovskih Srba, jedini kandidat iz srpske zajednice ostala je Slađana Pantović, kao nezavisni kandidat za gradonačelnicu Zvečana.

Srpska lista, koja ne učestvuje na ovim izborima, pozvala je Srbe na opšti bojkot, ocenivši ove izbore nedemokratskima.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, koju podržava Beograd, nije se prijavila za učešće na ovim izborima zato što nisu ispunjeni zahtevi da se formira zajednica opština sa srpskom većinom i da se povuku specijalne jedinice Kosovske policije sa severa Kosova.

Vanredni izbori su raspisani nakon izlaska svih predstavnika Srpske liste, početkom novembra prošle godine, iz kosovskih institucija na severu Kosova. Tada su Srbi napustili i Kosovsku policiju i pravosuđe. Razlog za izlazak je bila odluka Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na RKS tablice.

Vanredni izbori su trebali biti održani u decembru, ali su odloženi za april zbog loše bezbedonosne situacije, blokade puteva od strane Srba i napada na službenike Centralne izborne komisije.

TRT Balkan / agencije