Na otvaranju govorio je premijer Kosova Albin Kurti, koji je rekao da je park digitalne tehnologije namenjen pre svega mladima.         Foto: AA

Svečanom ceremonijom danas je otvoren tehnološki park „Tech Park Prishtina“ u Brnjici, kraj Prištine.

Tehnološki park ima za cilj da utiče na širok spektar korisnika, direktno i indirektno, kao što su kompanije informativnih tehnologija, profesionalci, studenti i istraživačke institucije iz ove oblasti.

Na otvaranju govorio je premijer Kosova Albin Kurti, koji je rekao da je park digitalne tehnologije namenjen pre svega mladima.

“Tehnološki park ‘Tech Park Prishtina’ je rezultat investiranja 1.2 milion eura Vlade Kosova, preko Ministarstva ekonomije. Ova investicija je omogućila transformaciju ove zgrade, površine preko 4 hiljade kvadratnih metara, u modernu površinu namenjenu razvoju digitalne tehnologije”, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da ovaj park podržava i Evropska unija koja je obezbedila opremu. Istakao je da je na Kosovu preko 3.500 studenata zainteresovano za ovu oblast.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je kazala da ovaj moderni objekat obezbeđuje kancelarije, sale, sobe za obuku i topli prostor za sve zainteresovane za digitalnu tehnologiju.

“Ovaj Park će biti inkubator biznisa, koji će pomoći na stvaraju potencijalno novih i stabilnih biznisa, pružaće zajedničke preduzetničke usluge, pomoć biznisima, pristup tehničkoj opremi, unapređenje tehnoloških sposobnosti i zajedničke prostore za korišćenje”, kazala je Rizvanolli.

Zamenica šefa Kancelarije Evropske unije na Kosovu Eva Palatova istakla je da je zadovoljna što Unija podržava kosovsku omladinu kroz ulaganja u različite tehnološke istraživačke projekte.

Nakon uvodnih govora prisutni gosti su obišli unutrašnjost tehnološkog parka.

Digitalno tehnološki park dodeljen je Asocijaciji za informisanje i komunikacionu tehnologiju Kosova (STIKK) na upotrebu u narednih pet godina. U planu je da se otvori preko 300 kvalifikovanih radnih mesta, smesti više od 60 kompanija i startapova, razvije najmanje pet specijalizovanih servisa za informativnu tehnologiju i stvore dve istraživačko-razvojne laboratorije za industriju informativne tehnologije.

TRT Balkan / agencije